IME
Това, което може и това, което не може да направи служебното правителство
ИПИ / 15.03.2013
Служебното правителство беше представено и още на следващия ден се чуха призиви да започва да харчи – да се теглят заеми и да се вдигат доходи. Трудно е дори да се проследи кой изказва такива тези – еврокомисарят ни например завладя медиите с този призив, а после се отрече от думите си. Факт е, че подобни тези неизменно се появяват в общественото пространство, когато има вакуум за идеи. Когато има ново правителство, гласува се бюджет, прави се анти-кризисна програма или ревизия на бюджет, назначава се служебно правителство, винаги някой започва да говори за заеми и харчове. Има хора, които вярват в мантрата, че харченето на пари, които нямаме, ще ни направи по-богати. Има обаче и откровени популисти, които се изявяват последните дни.
Колко хубави са хубавите новини за януари
Десислава Николова / 15.03.2013
... В крайна сметка данните за промишленото производство и външната търговия през януари показват по-добро представяне на преработващата промишленост и нейните продажби навън, което би могло да даде начало на една положителна тенденция следващите месеци. В голяма степен, обаче, ръстът на износа и на промишлеността в началото на годината се дължи на еднократни фактори като ниската база миналата година и по-студеното време тази година, които не могат да бъдат повод за оптимизъм по отношение на икономиката в първия месец на годината.
Рисковете на популизма
Адриан Николов* / 15.03.2013
През последните няколко седмици България преживя сериозни политически и социални сътресения, а на дневен ред отново излезе дебатът за основните принципи на функциониране на демократичната държава. Чуха се и множество предложения за начина, по който те трябва да бъдат променени – говори се за нова Конституция, за промяна на избирателната система, за намаляване на състава на Народното събрание, дори за тотална промяна на икономическия модел и на ролята на държавата в него. Такива реформи обаче трябва да се извършват изключително внимателно, като не бива да бъдат продиктувани от популизъм и желание за временно печелене на политическа популярност.
Възприятия за принадлежност към средната класа
Стоян Панчев / 15.03.2013
При опитите да се измери „средната класа” основен проблем се явява търсенето на подходяща дефиниция, която най-пълно да опише определена прослойка в обществото. С други думи кои са най-важните характеристики на един индивид или едно домакинство, на базата на които ги причисляваме към групата, помещаваща се между богати и бедни? Често в този дебат, поне що се отнася до научната литература, се изпускат субективните възприятия на хората за тяхното място в социалната стратификация.
Събития в периода март-май 2013 г.
15.03.2013
В последните дни изготвихме програма, която включва всички предвидени събития в периода март-май 2013 г. Партньори са ИПИ, Библиотеката и либертарианските клубове към УНСС и СУ. Някои от събитията са предвидени в Пловдив, където скоро ще отвори врати клон на Библиотеката. Разгледайте ПОКАНАТА и заповядайте там, където ви е интересно.
ИПИ днес навършва 20 години
Светла Костадинова и Красен Станчев / 15.03.2013
Успехът в създаването на среда, в която вземащите решения да могат да провеждат реформи, е запазена марка на ИПИ. Представянето на идея, нейното разпространение и популяризиране така, че най-накрая да изглежда най-логичната стъпка, е постижение, с което хората в ИПИ могат да се похвалят. Другото е способността да се привличат млади хора, които да продължават традицията. Едва ли има друг мозъчен тръст в България, който да е успял да се съхрани и засили влиянието с годините.
ЕП и новата ОСП – лобизъм и регрес
Николай Вълканов / 15.03.2013
Разгорещените дебати по новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за 2014-2020 г. навлизат в заключителната си фаза. На 13 март Европейският парламент гласува позицията си по ОСП, на базата на която ще продължат тристранните преговори с Европейската комисия и земеделските министри на страните-членки. Това е първият път в 50 годишната история на ОСП, в който ЕП може да влияе директно върху взимането на решения в земеделието и начинът, по който го прави, възбужда доста критики.
Очаква се спад на цените на зърното от новата реколта
Николай Вълканов / 15.03.2013
Цените на основните зърнени култури през последния месец претърпяха известни корекции в посока нагоре. Движенията на пазарите се дължаха основно на изнесените данни от редовния доклад на Американското министерство на земеделието (USDA) за световното търсене и предлагане на земеделски култури. Основната изненада беше при царевицата, където прогнозата на USDA за увеличаване на вътрешното потребление в САЩ с 2,54 млн. тона, както и ниското ниво на запасите в продължение на няколко дни доведе до аномалията царевицата да се търгува на по-високи цени от пшеницата.
Икономическата библиотека на ИПИ и БМА: Гоерги Стоев ще представи книгата „The British Industrial Revolution in Global Perspective”, Robert C. Allen (21 март 2013 г.)
15.03.2013
Урок по история "Епизоди от историята на частния живот в Англия – иновации, експерименти и начин на живот - преди и по време на индустриалната революция" Къде? – Икономическата библиотека – бул. „Патриарх Евтимий” 22, етаж 3 Кога? – На 21 март (четвъртък) 2013, в 18.30 часа