IME
Референдумът: защо да гласуваме?
Красен Станчев / 25.01.2013
Едва днес изпълнителният директор на ЕСО изнесе данни, които потвърждават, че нова ядрена мощност не е необходима в обозримо бъдеще. При неучастие на референдума, гласуване с „да” или преобладаващо „да” като резултат от гласуването, резултатът ще е оправдание на начина, по който се управлява българската енергетика до момента и на политическите партии и деятели, които са поддържали такива ирационални и вредни проекти като АЕЦ „Белене”;
Рекетът на рейтинга или рейтингът на рекета?
Явор Алексиев / 25.01.2013
В същността на новите регулации на практика стои заклеймяването на едно „мнение”, което именно с регулативни инструменти беше превърнато в съществен елемент от финансовата система. С други думи регулаторите се опитват да замажат лошите резултати от собствената си регулация чрез въвеждането на допълнителна такава.
Зависи ли демокрацията от средната класа?
Стоян Панчев / 25.01.2013
Добродетелите, които приписват на средното съсловие като балансьор и ограничител на властта важат, когато то е независимо от политическия апарат и не разчита на протекции, за да запази позициите си.
Енергийни митове и енергийна политика
25.01.2013
Публикуваме откъс от книгата на ст.н.с. Пламен Цветанов и Петко Ковачев „Енергийно развитие на България: предизвикателства и проблеми”, която трябва да излезе от печат днес.
Ако яздите мъртъв кон, просто слезте от него*
ИПИ / 25.01.2013
Една от племенните мъдрости на индианците, които са обитавали земите на днешна Дакота, гласи: „Когато разбереш, че яздиш мъртъв кон, най-добрата стратегия е да слезеш от него”. Въпреки това управлението на много държавни предприятия в България, включително ВМЗ – Сопот, изглежда не се съобразява с тази мъдрост.
Анализ на пазара на месо и месни продукти в България
Николай Вълканов / 25.01.2013
За да може производството на месо в страната да покрива вътрешните нужди, особено по отношение на свинското, където промишленият добив задоволява под 30% от търсенето, са необходими значителни инвестиции, които секторът трудно би могъл да осигури. Ето защо и за в бъдеще вероятно ще се разчита основно на внос, освен ако не бъдат привлечени средства от други сектори или от чужбина.
Многомерен анализ на регионалното развитие
25.01.2013
Представяме ви резултатите от многомерния анализ на регионалното развитие, който е част от проекта "Регионални порфили: индикатори за развитие".
Държавният бюджет в България е 17-ти по прозрачност
25.01.2013
Държавният бюджет в България е по-прозрачен в сравнение с повечето страни членки на ЕС, сочи индексът „Отворен бюджет” 2012. Страната се нарежда на 9-то място в ЕС в сравнение с 13-то през 2010 г.
„Козлодуй” и „Белене” (Булат Нигматулин)
25.01.2013
Представяме ви извадки от изказването на Булат Нигматулин пред една от комисиите на Народното събрание от заседание на 22 януари 2013 г..