IME
Покана: 100 години от рождението на Милтън Фридман (31 юли 2012)
27.07.2012
ИПИ се присъединява към световната инициатива „Friedman Legacy for Freedom Day 2012” като организира специално събитие, посветено на легендарния икономист. Навръх този юбилей ще си поговорим за идеите и творчеството на Милтън Фридман.
Механизъм за заобикаляне на България
Васил Николов* / 27.07.2012
Прегледа на параметрите, заложени в плана за новия Механизъм за свързване на Европа, показват, че очакванията за ефекта му върху България са силно надценени.
Нерационално захласване по био-горива*
Ричард Ран** / 27.07.2012
Етанолът увеличава разхода на колите за същото разстояние, тъй като е по-малко енергиен от бензина, и причинява голямо износване на двигателите. И без субсидиите етанолът е по-скъп и от петрола, и от газта.
Петролът ще продължи да поскъпва рязко и да поевтинява плавно*
Явор Алексиев / 27.07.2012
Българското правителство може да направи изключително малко, за да повлияе на цените на горивата и е добре това да бъде разбрано от българските граждани.
Североизточна България през погледа на ИПИ
Николай Вълканов / 27.07.2012
Екип от двама икономисти на ИПИ обиколи областните центрове в Североизточна България и Бургас (общо девет на брой), за да се срещне с местни представители на бизнеса, медиите и неправителствените организации през седмицата 16-20 юли.
„Какво би направил Милтън Фридман срещу финансовата криза?”
27.07.2012
Пазар, свобода и реформа” е озаглавена антологията за Милтън Фридман, издадена съвсем наскоро от Жерар Бьокенкамп. В нея прочутият икономист и либералният мислител е представен кратко и прецизно, което я прави атрактивна и за „начинаещи”. По този повод сайтът „Freiheit.org” проведе интервю с Бьокенкамп.
Нуждата от планиране за непредвидени случаи: потенциални сценарии за разпада на еврозоната*
27.07.2012
За да посрещнем и минимизираме потенциалните рискове и, дори и в най-лошия случай – да сведем до минимум мащаба на разпада на еврозоната и негативните му ефекти, предварително планиране е крайно наложително.