IME
Значителната пазарна сила на КЗК
Петър Ганев / 22.06.2012
Икономическото министерство най-накрая публикува дългоочакваният проект за изменение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Предложените нови текстове в ЗЗК на практика са реакция на правителството по отношение на „драмата” между доставчиците и търговските вериги. За никого не е тайна, че правителството се чувства призвано да реши и този „проблем”, а конкурентното законодателство е най-прекият път за държавна (политическа) намеса в тези пазарни взаимоотношения.
Зелената енергия – поредният спадащ балон
Калоян Стайков / 22.06.2012
Надуването на балони в икономиката винаги започва по един и същи начин – с държавна политика, която определя някой сектор за приоритетен. Изглежда това се случва и в енергийния сектор в България.
Писмо до г-н Сергей Станишев
22.06.2012
Партията, която водите се старае да предизвика референдум за поредното възстановяване на проекта за АЕЦ „Белене”. Бих искал да Ви запозная с разработките на Института за пазарна икономика по темата.
Дългът надвисва над икономиките*
Климент Стефанов* / 22.06.2012
Според наскоро публикувано изследване, обхващащо периода от 1800 г. до 2011 г., големият дълг води до спад в икономическия растеж. Проучването на Кармен Рейнхарт, Винсънт Рейнхарт и Кенет Рогоф разглежда 26 периода в историята на развитите страни, в 23 от които се наблюдава спад в ръста на БВП, в следствие на висок дълг (публичен, частен, външен или вътрешен).
Покана за кръгла маса: „Една година след либерализацията на пощенския пазар в България: ефекти и препоръки”
ИПИ / 22.06.2012
Кръглата маса ще се проведе на 3 юли 2012 г. (вторник), в зала "София" на Гранд Хотел „София”.
Ново в Икономическата библиотека (18 – 22 юни 2012)
22.06.2012
Нови книги в секцията „Библиотека на предприемача”
Напред към повече регулации
Светла Костадинова / 22.06.2012
От няколко години все повече професии винят конкуренцията за трудното си положение, измислят похвати за ограничаването ѝ, а чиновниците загрижено обличат исканията им в закони. Най-често този процес не влиза в полезрението на гражданите, а някои от упражняващите професиите не смеят да се опълчат, тъй като ще бъдат нарочени за изменници.
Преструктурирането на разходите на „Български пощи” в условията на криза
Явор Алексиев / 22.06.2012
След три поредни години на свиващи се приходи, като приоритет пред „Български пощи” се очертава оптимизирането на пощенската мрежа и намирането на алтернативни методи за предоставянето на универсалната пощенска услуга на територията на страната.
Държавата: пушете цигари, но „правилните“
Николай Вълканов / 22.06.2012
Държавата (разбирай политиците) обслужва сериозни интереси в тютюневия бранш. Това заключение се налага от само себе си, ако се вгледаме в последните промени в Закона за тютюна, приети в пленарна зала на второ четене.
Ран: Търси се: служители, не звезди*
Ричард Ран** / 22.06.2012
Г-н Лент веднъж ми каза, че според него реформата, която би имала най-силен ефект, би била забраната на правото на вносителя на закон или на ръководството на партията да определят името на законопроекта. Трудно би било някой от Конгреса да гласува против закон със заглавие „Акт за майчинството и ябълковия пай от 2012”.
Покана за публична прожекция на филм: „България: база данни”
22.06.2012
Събитието ще се проведе на 27 юни (сряда) от 18.30 часа, в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА, на адрес бул. „Патриарх Евтимий” 22, етаж 3.
Кои от внесените в парламента законопроекти трябва да бъдат разглеждани (18 - 22 юни 2012)
22.06.2012
Законопроект за изменение на Закона за администрацията, Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс