IME
„Софийските критерии” за еврозоната
Петър Ганев / 01.06.2012
Към момента България покрива критериите за дефицит, дълг, инфлация и дългосрочни лихви, но това не означава автоматично, че пътят към еврото е открит. Нещо повече, остава отворен въпросът дали България въобще иска и трябва да поеме по този път.
Млечната одисея продължава. Отново по грешен път.
Николай Вълканов / 01.06.2012
И в последния си вариант Наредбата за специфични изисквания към млечните продукти продължава да се фокусира върху свръх-контрола на всяка крачка от производствения процес, което създава допълнителни тежести за целия бранш, т.е. и за изрядните производители.
Въпрос на принципи
Николай Вълканов / 01.06.2012
Понякога, под благовидния предлог за защита на здравето и живота на хората, държавата узурпира властта, която сме й дали. Иначе казано, надхвърля правомощията си и заобикаля собствените си правила, пътьом облагодетелствайки нечии частни интереси.
Двузначни данни за туризма в България
Климент Стефанов* / 01.06.2012
Според скорошно проучване на Европейската комисия, туризмът в Европа през летния сезон на 2011 г. е отбелязал растеж в почти всички страни-членки с изключение на Малта и Италия. За наша радост България се намира на първо място по увеличение на броя на нощувките, прекарани в страната от местни и чуждестранни граждани.
Малкото е най-добро
Васил Николов* / 01.06.2012
Наскоро публикуван анализ на Центъра за политически науки (ЦПН) „Малкото е най-добро” е поредното изследване, което потвърждава негативната връзката между държавните харчове и темпа на растеж на икономиката.
Лъжите за харчовете се сблъскват с фактите*
Ричард Ран** / 01.06.2012
Мнозина от политическата класа, включително и президентът Обама и много членове на Конгреса, имат интерес в това да объркват обществеността, вместо да я просветляват.
Лозя, вино и регулации
Аделина Проданова / 01.06.2012
Сложните процедури, разписани в новия Закон за виното и спиртните напитки, огромните ангажименти и правомощия на съответните структури сякаш ги сакрализират, вдъхват респект и вероятно въздействат върху винопроизводителите.
Ето какво иска ЕК от страните-членки
Явор Алексиев / 01.06.2012
Видно е, че Комисията не се е отказала да преследва целите, формулирани в Европа 2020, въпреки повторното изпадане на континента в рецесия. Един по-актуален поглед върху реалностите в Европа, обаче, поставя въпроса доколко изпълнима и дори целесъобразна е на този етап самата стратегия.
Какво се крие зад идеята за частна АЕЦ „Белене”*
Красен Станчев / 01.06.2012
Колкото и на пръв поглед да е странно, АЕЦ „Белене” може да бъде печеливша за частен инвеститор. Но при няколко условия, чийто общ смисъл се свежда до косвено субсидиране на дейностите по изграждане, експлоатация и закриване на централата.
Ще реши ли банков съюз проблемите на европейските банки?
Десислава Николова / 01.06.2012
В оценката, която ЕК публикува на 30-ти май по Националните програми за реформи и по програмите за стабилност на страните-членки, отново се възражда идеята за т.нар. банков съюз в рамките на ЕС. Трябва да се отбележи, че идеята се появява от време на време през последните 1-2 години, но напоследък придобива все по-ясни очертания.
Размисъл върху гръцката криза и политизирането на икономиката*
01.06.2012
Повечето анализатори смятат, че приемането на Гърция в Еврозоната е било грешка от самото начало. Подозирам, че повечето от тези мнения обобщават фактите необосновано.
Среща-дискусия на тема: „Как се стартира бизнес в България – Reality check”
01.06.2012
Срещата ще се проведе на 5 юни (вторник) 2012 г., в 18.30 часа.
ЕК: Стабилни финанси, но калпав пазар на труда*
Десислава Николова / 01.06.2012
Дори и ЕК ни каза, че минималните осигурителни прагове пречат на новите работни места
Ново в Икономическата библиотека (28 май – 1 юни 2012)
01.06.2012
Нови заглавия в Библиотеката на предприемача