IME
Икономическата логика на управляващите издиша
Калоян Стайков / 04.05.2012
Логиката би продиктувала държавата да остави всеки предприемач и всяка компания сама да вземе решение дали и кои точно от работниците им заслужават по-високо възнаграждение, дали компанията може да си го позволи и с колко точно да увеличи заплатите. Всичко останало прилича на правене на помен с чужда пита.
Популизъм в пощите
Явор Алексиев / 04.05.2012
Евтиният популизъм винаги е излизал скъпо на българските данъкоплатци. “Социалната услуга”, която “Български пощи” предоставя, си има и социална цена, чийто размер следва да съответства на степента на обективната нужда от предоставянето ѝ.
Защо очевидните реформи никога не се приемат?*
04.05.2012
Зад всяко status-quo съществува сложна мрежа от интереси на хора, институции и компании, които биха били нарушени от промяната, и поради това я спират. Икономистите наричат това взаимодействие между губещи, победители и вземащите решения „политическата икономика” на реформите.
Прожекция на документален филм: "Срещи с Иречек"
04.05.2012
Прожекцията ще се състои на 10 май (четвъртък) 2012, в 18.30 часа, в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА, на адрес бул. „Патриарх Евтимий” 22, етаж 3.
За кого работи министърът?
Николай Вълканов / 04.05.2012
Министърът на храните Мирослав Найденов обича да се заиграва с тази струна от българската душевност и мине се не мине някой и друг месец въвежда поредната регулация, която уж цели да предпази интереса на потребителите.
Администрацията онлайн, а не по страната
Петър Ганев / 04.05.2012
През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация или иначе казано, идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове. Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема, като изнасянето на администрацията.
Умишлената небрежност на Гайтнер*
Ричард Ран** / 04.05.2012
Разглеждайки действията и думите на г-н Гайтнър, можем да заключим, че той съзнателно се опитва да унищожи икономиката на САЩ, че няма достатъчен брой мозъчни клетки за да върши работата си, или че егото и желанието му да угоди на шефа си и други икономически непросветени лица, водят до съзнателна небрежност отново и отново.
Ново в Икономическата библиотека (02 – 04 май 2012)
04.05.2012
Нови заглавия в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА. Селското стопанство - политики и тенденции за развитие.