IME
Фискалните правила - варианти за България
ИПИ / 27.01.2012
На 26 януари 2012 г. в Гранд Хотел "София" се проведе кръгла маса под надслов "Фискалните правила - варианти за България", организирана от Института за пазарна икономика. В дискусията участваха представители на Министерството на финансите, БНБ, парламентарните групи, членовете на парламентарната комисия по бюджет и финанси, представители на неправителствени организации, асоциации, експерти.
Дисциплиниращи и коригиращи фискални механизми
Калоян Стайков / 27.01.2012
На провелата се през седмицата кръгла маса на тема „Фискалните правила – варианти за България“ се изказаха много аргументи в подкрепа на въвеждането на фискални правила като инструмент за провеждане на разумна фискална политика. Имаше и мнения против, като бяха повдигнати няколко въпроса, които останаха без отговор.
Знаете ли, че: България харчи за пенсии повече от Норвегия?
ИПИ / 27.01.2012
Въпреки че България е най-бедната страна в ЕС, тя заделя за пенсии повече като % от БВП, отколкото по-богати страни като Норвегия, Ирландия, Исландия, Кипър, Латвия и Словакия.
Ран: „Търговци на невярна информация“
Ричард Ран** / 27.01.2012
Миналата седмица „ABC News” публикува статия с водещото заглавие „Мит Ромни държи милиони долари от личното си състояние в инвестиционни фондове на Кайманите - данъчния рай на Карибите“. Това, което репортерите пропуснаха да споменат, е, че „АBC“ е част от „Disney Corp.“ и също притежава милиони долари във фондове, регистирани на Каймановите острови. Вероятно повечето от служителите на „ABC“, включително и репортерите, написали тази статия, също държат част от парите си в такива фондове на Кайманите. Това се отнася и за много от Вас, читателите на тази рубрика, дори и да не го знаете.
Ново в Икономическата библиотека (23 - 27 януари 2012)
27.01.2012
Нови заглавия в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА
Фискален пакт или икономическа координация?
Петър Ганев / 27.01.2012
През последните дни най-накрая се проведе крайно наложителният дебат относно българската позиция по проекта на т. нар. Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз. В сряда темата бе обсъдена на общо заседание на три парламентарни комисии (бюджетна, европейска и комисия по външна политика), в четвъртък това бе основна тема и на проведената от ИПИ кръгла маса за фискалните правила, а в петък дебатът се пренесе в пленарна зала. Какво научихме през тези три дни за случващото се в Европа, както и за националната позиция в тези преговори?
Високата нормативна защита на хората с увреждания пречи на реализацията им
Явор Алексиев / 27.01.2012
Явно стимулирането на заетостта на хората с увреждания за момента не се получава. Поне на този етап повечето работодатели гледат на наемането на работа на човек с трайно намалена работоспособност по-скоро като на някакъв неудобен, нормативно установен социален императив, който всячески се опитват да избегнат.
2004-2010 – седем години, които промениха Грузия завинаги*
Анна Цветкова* / 27.01.2012
По думи на Световната банка от 2003г. досега в Грузия са проведени значителен брой реформи, които имат ясно отражение в икономически, политически и социален план. Характерни за реформите в Грузия, следващи „Розовата революция”, са скоростта, с която те са проведени, степента на промяна и обхвата на институционално преструктуриране. Проведените реформи, според доклада на правителството на Грузия, са довели до значително подобряване на институционалната среда, осигуряване на основа за устойчив икономически растеж и увеличаване на човешкия капитал.
Кои от внесените в парламента законопроекти трябва да се разглеждат (23-27 януари 2012)
27.01.2012
Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, Законопроект за допълнение на Закона за защита на потребителите, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката