IME
Ако внасяш – грабеж, ако не внасяш – затвор!
Петър Ганев / 22.10.2010
Държавата тръгна да граби и го направи сипейки глупост след глупост. Премиер, министър на труда, управител на НОИ и синдикати манипулираха обществото и сериозно се оплетоха в собствените си приказки. Посягайки на личните спестявания на категорийните работници, държавата не само че няма да реши нито един проблем на пенсионната система, а напротив, ще ни върне към времена, когато държавата беше преди хората, а в Кодекса на труда пишеше, че „социалистическото обществото е трудово общество”.
Материали от пресконференция: АЛТЕРНАТИВЕН ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ 2011
ИПИ / 18.10.2010
Днес беше представен осмият Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2011 година на ИПИ. Презентацията и прес-съобщението са достъпни на страницата.
Новини от правната комисия (21 октомври 2010)
Зорница Славова / 22.10.2010
На заседанието на Комисията по правни въпроси в Парламента тази седмица бяха обсъдени няколко законопроекта, които заслужават внимание.
Що е то реформа във висшето образование?
Филип Колев* / 22.10.2010
Българската образователна реформа зацикли редом с другите ключови реформи, въпреки че резултатите от международните сравнителни изследвания на учениците показват стряскащи данни. В престижните международни класации университетите ни са около дъното – според една такава класация СУ е чак на 777-мо място, а останалите са далеч назад.
Законопроекти, внесени в Народното събрание (15 – 21 октомври 2010)
Димитър Славов* / 22.10.2010
Какво влезе в Парламента?
Новите заглавия в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА
22.10.2010
Нови книги
Коментар за иззетите спестявания
Красен Станчев / 22.10.2010
Много е важно да се разбере защо се случват тези завои в стопанската политика… Като нормални хора нито премиерът, нито министърът на финансите и този на труда и социалните грижи, нито път водачите на професионалните съюзи биха се съгласили техните спестявания, без тяхно съгласие, да бъдат иззети от частни пенсионни фондове и дадени за управление на държавен такъв.
Малък спад в бюджетната прозрачност
22.10.2010
България е между Аржентина и Уганда по бюджетна прозрачност
Орязване на държавните разходи. Пример от Обединеното кралство
Димитър Славов* / 22.10.2010
В сряда, 20 октомври, коалиционното правителство обяви своя Преглед на разходите (Spending Review) за 2010 година. Това е документ, с който правителството планира ресурсите за всички министерства, разпределени според правителствените приоритети, а министерствата решават кой е най-добрия начин да управляват и разпределят разходите в своите области на отговорност.
Конгрес от деца*
Ричард Ран** / 22.10.2010
Онези длъжностни лица, които най-често се държат като деца, изглежда са най-застрашени при предстоящите избори, което е добра новина. Децата обикновено не обмислят последиците от своите действия, нито гледат в дългосрочен план. Те са често прекомерно егоцентрични и не вземат под внимание нуждите на другите. Децата понякога бъркат фантазията с действителността. Накратко, децата са често безотговорни, поради което се нуждаят от родителски надзор.
Укриването на правителствените разходи води до по-голямо правителство*
Кристофър Коновър** / 22.10.2010
На път сте да подпишете договора си за нова кола, когато търговецът на автомобили ви предлага да похарчите още $1 000 за допълнителни придобивки. Той знае, че това ще ви коства допълнителни $440, като се намалят показателите на двигателя на новата ви кола, но той не ви го казва. Звучи гадно, нали? Конгресът го прави всеки ден.