IME
Конкурс за стажанти в ИПИ (август-октомври)
23.07.2010
ИПИ обявява третия за 2010 година конкурс за стажанти за периода август - октомври 2010 година.
Към министрите – моля ви, вземете си отпуската!
Светла Костадинова / 23.07.2010
През изминалата седмица някои министри достигнаха нови върхове в стремежа си да защитават обществения интерес. На повърхността те бяха представени като политика за защита на населението. Невидимо остана пълното погазване на нормалната логика, личната свобода, отнемането на личния избор и очакваните негативни ефекти – повече бюджетни разходи, по-високи цени за потребителите и липса на конкуренция.
Ало, общината ли е?!
Петър Ганев / 23.07.2010
През последните два месеца няколко човека в ИПИ активно си комуникираме с общините в България. Заниманието се оказа доста полезно (и често досадно), тъй като проверихме както възможността да се получи обществена информация от общините в България, така и това да се случи от разстояние...
Оправдани ли са публичните разходи за култура в България?
Любомир Миленков* / 23.07.2010
Наскоро бе публикуван анализ[1] на ефикасността на публичните разходи за култура в България през годините на прехода.
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава"
23.07.2010
Вече можете да подкрепите кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” за по-прозрачни, по-ефективни и по-ниски държавни разходи като изпратите SMS с текст DMS IPI на единен дарителски номер 17 777
ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА ОТВОРИ ВРАТИ
23.07.2010
Целта на Икономическата библиотека на ИПИ и БМА е да се превърне в предпочитано място за срещи и дискусии на хора, които искат да имат достъп до качествена и разнообразна икономическа литература.
Позиция на Независимия съвет за пенсионна реформа по текущия дебат
22.07.2010
От години предупреждаваме за проблемите и рисковете на сегашния пенсионен модел. Поддръжниците на действащия модел ни отговаряха, че сегашната пенсионна система е най-добрата и няма нужда от реформа. В последните седмици, обаче, същите хора се надпреварват да предлагат промени в системата, включително вдигане на осигурителния стаж и вдигане на осигурителната тежест. Причината е много проста – дори те виждат, че сегашната система е неустойчива и обречена на крах.
Българската администрация спазва поне един закон – законът на Паркинсън
Десислава Николова / 23.07.2010
Похвално е, че миналата седмица правителството прие план за оптимизация на държавната администрация, изработен от Съвета за административна реформа. Според този план, до началото на следващата година правителството ще закрие 22 структури и преобразува други 36, което ще доведе до намаление на заетите в държавната администрация с 2 500 души.
Европа 2020 – кратък преглед
Александър Будинов* / 23.07.2010
На 13 юли 2010 беше приета стратегията „Европа 2020”, която е наследник на Лисабонската стратегия от 2000 г. Чрез нея Европейската комисия чертае пътя, по който ще се развива икономиката на стария континент, като междувременно се справи и със сегашната криза.
Премахване на щатския данък доход* (Статистиката сочи, че той забавя икономическия растеж)
Ричар Ран** / 23.07.2010
Знаете ли, че има девет щата, в които няма щатски данък доход? Щатите, в които няма такъв данък, са различни в географски и икономически аспект – от щата Вашингтон на северозапад, през Тексас и Флорида на юг, до Ню Хемпшир на североизток.
Какво влезе в парламента? (16.07.2010-23.07.2010)
Мартин Владимиров* / 23.07.2010
Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за здравето; Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина
Институтът за пазарна икономика участва в Стажантска програма EMPOWER за млади лидери
23.07.2010
Институтът за пазарна икономика е една от компаниите работодатели, които тази година участват в Национална стажантска програма EMPOWER за млади лидери.