IME
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава"
16.07.2010
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава”
Какво ни казва платежния баланс
Десислава Николова / 16.07.2010
... Ясно е, че потенциалът за икономически ръст в нетъргуеми сектори като строителство, имоти, финансови и други услуги, като цяло вече е изчерпан. Последните данни за платежния баланс на страната показват, че възстановяването на българската икономика се дължи точно на търгуемите сектори (т.е. износ). Остава да се надяваме, че този процес ще продължи и ще доведе до значителен икономически ръст в следващите години.
Виновен до доказване на противното
Зорница Славова / 16.07.2010
Тази седмица правителството отново съобщи, че ще пълни бюджетни дупки с ново бюрократично произволие, след като управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева обяви, че към края на 2010 г. в бюджета на общественото осигуряване ще има непланиран дефицит от около 200 млн. лв. Една от причините е, че някои от самоосигуряващите се решават да се осигуряват на по-висок доход от реалния, за да получават по-големи обезщетения при болест или майчинство.
Какво влезе в парламента? (09.07.2010-16.07.2010 г.)
Мартин Владимиров* / 16.07.2010
Внесени проектозакони в Парламента.
Икономическата библиотека отвори врати
16.07.2010
Целта на Икономическата библиотека на ИПИ и БМА е да се превърне в предпочитано място за срещи и дискусии на хора, които искат да имат достъп до качествена и разнообразна икономическа литература.
Нямаме оправдание, просто си харчим
Петър Ганев / 16.07.2010
Естония – в еврозоната, България – с прекомерен дефицит. Това са новините на седмицата. Двете страни дълго се движеха по един път и имаха близки цели – ние се целим в „чакалнята” на еврозоната, а те – в самата еврозона. Пътят беше един, тъй като в годините преди кризата и двете страни се развиваха, трупаха по-скоро излишъци, а не дефицити, дългът им бе нисък и целите изглеждаха постижими. Кризата удари тежко и двете страни и именно тук пътищата им се разделиха. България започна да харчи, а Естония започна реформи и обузда бюджета си.
Пенсионната реформа изостава спрямо Европа
Петър Ганев / 16.07.2010
Дебатът за пенсионната реформа започва да се води с всичка сила и в Европа. Европейската комисия даде началото като публикува т. нар. Зелена книга. В този документ ясно се вижда, че преходът в Европа е от „намаляване на дела на държавните разходопокривни пенсионни схеми” към „засилване ролята на допълнителните, частни предварително финансирани схеми”. Реформата се изразява именно в този преход, като целта е след време основна част от пенсията да идва от личните спестявания в частните пенсионни фондове.
Ран: Време е да уволним американското управление*
Ричард Ран** / 16.07.2010
Представете си, че имате акции в компания, чийто пазарен дял е спаднал от приблизително една трета от индустрията преди 15 години до само една четвърт днес, компанията отбелязва рекордни загуби и дългове, а управлението й предлага увеличение на цените на продуктите й, докато много конкуренти ги намаляват. Бихте ли гласували за уволнението на това управление? Вместо компания, току-що ви описах САЩ.
Конкурс за стажанти в ИПИ (август-октомври)
16.07.2010
ИПИ обявява третия за 2010 година конкурс за стажанти за периода август - октомври 2010 година.