IME
Конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”
16.04.2010
Институтът за пазарна икономика има удоволствието да обяви първия конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”. Наградата ще се връчи през м. май 2010 за най-добро есе на тема „Предприемачът като откривател”
Какво трябва да направи новият министър
Зорница Славова / 16.04.2010
В най-скоро време предстои да се гласува новият здравен министър в парламента. Смяната най-вероятно ще бъде последвана от нови ревизии в министерството, нови планове и нови промени в здравеопазването.
Лични сметки, а не обещания (Визия на Независимия пенсионен съвет за пенсионната реформа)
16.04.2010
На среща на Независимия съвет за пенсионна реформа бе очертана визията на членовете му за бъдещето на пенсионния модел в страната.
Какво влезе в парламента (31 март – 16 април 2010 година)
Димитър Попов* / 16.04.2010
Внесени законопроекти в Народното събрание
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” с SMS
16.04.2010
Вече можете да подкрепите кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” за по-прозрачни, по-ефективни и по-ниски държавни разходи като изпратите SMS
Най-накрая излишък по текущата сметка, но защо ли никой не се радва?
Десислава Николова / 16.04.2010
Най-големият макроикономически проблем от последните години – дефицитът по текущата сметка – вече остана в миналото, но защо ли на никой не му е до радост? През февруари БНБ обяви месечен излишък по текущата сметка, което се случва за първи път от февруари 1998г., когато България се възстановяваше от икономическата криза през 1996-1997г.
Прекомерните осигуровки – данък върху заетостта
Димитър Попов* / 16.04.2010
Заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество по т.нар. антикризисни мерки в България приблизително съвпаднаха по време с обсъждането на бюджета във Великобритания.
Ран: Нашествието на убийци на работни места и спестявания*
Ричар Ран** / 16.04.2010
Отговорните хора са опасни. Тези, които спестяват за бъдещето, все повече разбират, че са мишена на една хищническа класа. Те виждат, че правителството на САЩ, а и на повечето други страни, изпада в рекордни дефицити и най-вече разбират, че това не може да доведе до добър край. Гърция и Калифорния вече служат като датчик за провал.
КОНКУРС за стажанти в Института за пазарна икономика (май - юли 2010)
16.04.2010
Какво предлагаме по време на стажа: Работа в офиса на ИПИ; Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; Стипендия; Препоръка при завършване на стажа.