IME
По мярка ли са мерките
ИПИ / 01.04.2010
Правителствените мерки най-накрая придобиха завършен вид - предлагат се цели 60 мерки, които се очаква да „подкрепят" заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция. Документът на правителството е много по-широкообхватен от очакваното, като освен мерки за покриването на дупката в бюджета се предлагат и други, не директно обвързани с бюджета мерки. Целият шум през последните седмици беше посветен на един единствен проблем - ще закърпим ли бюджета или не?
Задава се Европейска банкова такса
Димитър Попов* / 01.04.2010
Миналата седмица финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предложи въвеждането на европейска банкова такса, с която да се покрият разходите от стимулиращите пакети за банки по време на кризата.
Ран: Да се поучим от това, което работи!*
Ричар Ран** / 01.04.2010
Икономисти, политолози, репортери и всякакви капацитети прекарват твърде много от времето си да гледат към нефункциониращи общества и да се опитват да обяснят защо има бедност, безработица и безнадеждност.
Подкрепете кампанията на ИПИ «Разходите на българската държава” с SMS
01.04.2010
Вече можете да подкрепите кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава" за по-прозрачни, по-ефективни и по-ниски държавни разходи като изпратите SMS
Ново филмче: Пагубни икономически заблуди
01.04.2010
Чували ли сте твърдението, че природните бедствия, тероризмът или войната стимулират икономиката и създават богатство?
Все още извън контрол? Измерване на 11 години на европейски регулации
Алина Братанова / 01.04.2010
Повечето хора виждат в законодателството поредици от текстове, често недостъпни и неразбираеми, които се трупат през годините, изменят се и се раждат нови, и приемат този процес като досадна, високо профилирана дейност, към която нямат пряко отношение.
Опростяване на правилата за електронно фактуриране
Димитър Попов* / 01.04.2010
До момента правилата относно фактурирането на данъка върху добавената стойност (ДДС) са толкова сложни, че възпрепятстват използването на електронни фактури в трансграничната търговия.
10-та среща на Клуба на студентите към ИПИ
01.04.2010
Гост-лектор на срещата беше Иван Искров - управител на БНБ, който говори за „България и еврото".
Конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”
01.04.2010
Наградата ще се връчи през м. май 2010 за най-добро есе на тема „Предприемачът като откривател"