IME
„Комунизмът си отива…”
Петър Ганев / 18.12.2009
„Историята изисква всички хора да се борят против капитализма или планетата ни ще изчезне..." ...следват бурни аплодисменти... светът приветства Уго Чавес и думите му...
Дигитално преброяване – с една идея напред
Александър Ивелинов* / 18.12.2009
През тази седмица Националният статистически институт ни изненада приятно. Освен, че вече е с обновен сайт, много по-удобен и по-богат на информация, тe загатнаха за нещо, което заслужава адмирации – следващото преброяване на населението ще се извършва онлайн!
Внимавайте какво говорите и какво пишете
Зорница Славова / 18.12.2009
За пореден път управляващите се опитаха да наложат потъпкването на човешките права като средство за повишаване на ефективността на държавния апарат. В началото на месеца Министерски съвет внесе в парламента предложенията си за промени в Закона за електронните съобщения. Миналата седмица законопроектът беше приет на първо четене, което предизвика сериозен дебат в обществото.
Новата черна икономика*
Ричард Ран** / 18.12.2009
Черната икономика отново бързо се разраства и причината основно е държавната политика.
Да поквариш очакванията. На рога на скритите допускания*
Ричард Ран** / 18.12.2009
Предположете, че сте учен, и Ви е даден голяма сума, за да докажете, че митичният еднорог наистина е съществувал. Знаете, че докато можете да покажете някакъв прогрес в доказването, че еднорогът може да е съществувал, сумата ще Ви бъде давана отново всяка година, при условие, че някой друг учен не покаже значимо доказателство, че еднорогът не е съществувал.
Какво влезе в парламента тази седмица (14-18 декември 2009)
Александър Ивелинов* / 18.12.2009
Обратна връзка: стаж в ИПИ*
Момчил Еленков / 18.12.2009
Ново филмче: "Дефицитите са лоши, но истинският проблем е харченето" от Дан Мичъл
18.12.2009
Продължителност: 5:52 мин.
Намаляването на въглеродни емисии: Околната среда печели от икономическте реформи*
Барун Митра** / 18.12.2009
Според Барун Митра, Индия има възможност да промени посоката на преговорите, седмица преди откриването на Конференцията за климатичните промени на ООН, която ще се проведе в Копенхаген. За периода от 1992 до 2005 Индия повиши своя разход на енергия с 52%, а разходът на въглеродни емисии спадна с 45%. Чувствителното подобрение в изразходването на енергия от 1992 не е случайно, а е следствие от процесите на либерализиране на икономиката през този период, които създадоха благоприятна конкурентна среда, въведоха относително свободен търговски режим и създадоха условия за инвестиции и иновации.
Увеличение на пенсиите: краткосрочно и дългосрочно
Велин Пеев / 18.12.2009
Увеличението на пенсиите винаги е наложително заради общо ниските им нива, но в някои моменти е по-трудно.
Законопроект за потребителския кредит
Велико Димитров / 18.12.2009
Едно от последните обсъждани изменения на националната правна рамка по изискване на ЕС е въвеждането на новата директива за потребителските кредити . Както е редно, Министерски съвет внесе необходимите изменения (под формата на законопроект за потребителския кредит), които по-рано тази седмица бяха приети на първо четене от Икономическата комисия на парламента.
Пенсионната реформа пак предстои
Петър Ганев / 18.12.2009
Тази седмица министърът на труда Тотю Младенов съобщи, че различни работни и консултативни групи разработват варианти за промяна на пенсионния модел, който съвсем скоро ще започнат да се обсъждат публично. Вчера пък пенсионните дружества, представители на държавните институции (включително на въпросните работни и консултативни групи), както и представители на неправителствения сектор обсъдиха бъдещето на пенсионния модел в страната - срещата беше традиционната годишна среща на пенсионноосигурителните дружества.
In memoriam: Егор Гайдар - реформаторът
Красен Станчев / 18.12.2009
Рано сутринта на 16 декември, в дома си в село Успенское, край Москва, почина Егор Тимурович Гайдар. През март т.г. той навърши 54 години. През 1992 г. като първи в нова Русия министър на финансите и изпълняващ длъжността премиер на президента Елцин, Егор освободи цените, въведе твърди бюджетни ограничения, накара дори "Газпром" да плаща данъци и приватизира почти всичко, което можеше да бъде приватизирано.
ИПИ подкрепя петиция против приемането на изменения в Закона за електронни съобщения
18.12.2009
Цитат на седмицата (бр. 457)
18.12.2009
„Но какво е правителството, ако не най-голямото отражение на човешката природа. Ако хората бяха ангели, нямаше да е нужно никакво правителство. Ако ангели управляваха хората, нямаше да е необходим никакъв външен или вътрешен контрол върху правителствата. При формирането на правителство, което да е администрирано от хора над хора, голямата трудност е следната: първо трябва да позволиш на правителството да контролира управляваните, и след това да го задължиш да контролира себе си.” Джеймс Мадисън