IME
ПОКАНА за дискусия: „Местни условия за правене на бизнес”
10.07.2009
За първи път в България е изготвено изследване на условията за правене на бизнес на местно ниво. Институтът за пазарна икономика разработи методология, направи социологическо проучване и след преглед на настоящите условия за правене на бизнес изготви класация на областните градове. Целта на индекса на ИПИ „Местни условия за правене на бизнес” е да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи общините/градовете, в които се прави най-лесно бизнес (от административна/регулаторна гледна точка).
Социално-осигурителните вноски по света
Адриана Младенова / 10.07.2009
Част от предизборните обещания на партията ГЕРБ, която спечели изборите и ще състави кабинет в страната, бе намаляване на социално-осигурителната тежест с 5 процентни пункта. Положителните ефекти от подобна мярка – като намаляване на сивия сегмент на пазара на труда и съпътстващото увеличаване на събираемостта на приходите от осигурителни вноски, стимулиране на заетостта, предприемчивостта и пр. - са ясни. Разбира се, намаляването на осигурителната тежест би трябвало да има дисциплиниращ ефект върху разходната част от бюджета, защото означава на практика намаляване на облагането върху труда от страна на държавата. А след приходите от ДДС, приходите от осигуровки са най-голямото перо в публичните приходи в страната - те представляват 18% от общите бюджетни постъпления.
Резултати от изследването на ИПИ: България в международните класации. 70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България
10.07.2009
Всяко правителство е различно от предходните – по времето, в което управлява, по склонността си да прави трудни реформи, по капацитета на екипа си. Тези особености на управляващите са част от факторите, от които зависи в голяма степен какви ще са доходите ни, как ще се развива бизнесът, какви ще са пенсиите в България, ще има ли чуждестранни инвестиции у нас. Има политики, които са доказали, че водят до увеличаване на стимулите на гражданите и фирмите да рискуват, да бъдат предприемчиви и да зависят от себе си. Тези политики са прилагани по света от много правителства и са били причина за просперитет и повишаване на жизнения стандарт.
Увеличаващата се роля на Федералния резерв. В интерес на качеството е необходимо разделяне на функциите*
Ричард Ран** / 10.07.2009
Защо тези, които се специализират в индивидуални спортни дисциплини почти винаги са рекордьорите, което контрастира с тези, които се конкурират в същите дисциплини, само че като част от пентатлон? Също както атлета, който опитва да прави всичко (или поне пет неща), така и Федералния резерв (централната банка на САЩ) става все по-малко компетентна с увеличаване на броя на функциите й.
Цитат на седмицата (бр. 434)
10.07.2009
"Когато има морал, закони не са необходими. Без морал законите са неприложими"
Къде може да се съкрати администрацията
ИПИ и Индъстри Уоч Груп / 10.07.2009
Едно от най-често повтарящите се намерения на бъдещия премиер е намаляване на администрацията. Противниците твърдят, че това е невъзможно и нецелесъобразно, и че „не може така.” Ние сме от другата страна – знаем, че намаление може да се направи, твърдим, че трябва да е веднага, и сега ще покажем защо, как и къде.
Морално и законно
Петър Ганев / 10.07.2009
Представете си ситуация, при която в една сравнително нова демокрация идва ново правителство на власт и първото, което прави е да се опита да осъзнае в какво състояние е оставена държавата от предното управление, включително и какво е законовото и административно наследство на старите управници. Това наследство може да има много форми – приети закони и правила, назначени хора на определени позиции (било то ключови управленски и представителни или просто административни), подписани договори (краткосрочни и дългосрочни такива), поети задължения и т.н.
Избори, капиталистическо мислене и криза*
Красен Станчев / 10.07.2009
За трети път през последните двадесет години след управление на БСП икономиката на България е в криза. Първите два пъти корените на кризата бяха в България, в анти-икономическата природа на комунизма и неговите рецидиви в правителствата на господата Луканов и Виденов . Третият път кризата дойде отвън. Но усилването на последиците от тази криза е изцяло следствие на политиката на правителството, ръководено от г-н Станишев.
КОНКУРС за стажанти в Института за пазарна икономика (август-септември 2009)
10.07.2009
Какво предлагаме по време на стажа:  Работа в офиса на ИПИ  Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора  Стипендия  Препоръка при завършване на стажа
Ново филмче: Фридмън за регулациите в шоуто на Данахю 1979 г.
10.07.2009
Фридмън говори за регулациите и спасяването на Крайслер през 1979 година. Продължителност: 10,33 мин.