IME
Промени в Кодекса за социално осигуряване – повече свобода за пенсионните фондове
Адриана Младенова / 22.05.2009
Тази седмица стана ясно, че Комисията по труда и социална политика е приела поправки в Кодекса за социално осигуряване, свързани с подобряване и разнообразяване на инвестиционните инструменти за пенсионните фондове, намаляване на таксите и засилване на контрола в сферата на допълнителното пенсионни осигуряване (пенсионното осигуряване, базирано на лични пенсионни сметки). Едно от най-важните изменения е дадената възможност на пенсионните фондове да инвестират в облигации, издадени специално за финансирането на инфраструктурни проекти.
Нови държавни структури с отрицателни ползи и високи разходи
Велин Пеев / 22.05.2009
Преди няколко седмици стана известна инициативата за създаване на две нови държавни структури – министерство на инвестициите, което ще е преобразувание на досегашната агенция, и изцяло ново министерство на науката. Целта била, първо, да се подобри преразпределението на (излишните) средства от българския данъкоплатец към (крайно бедните) строителни инвеститори. Второ, новото министерство на науката било необходимо, защото сегашното „не се занимава достатъчно с проблемите на науката”.
Купуването на гласове и неговият начин на употреба*
Красен Станчев** / 22.05.2009
Купуването на гласове не може да бъде забранено – то е част от представителната демокрация и има дълбоки и силни традиции. Конкретната забрана на даването на пари, за да се гарантира отделен глас за една или друга партия при контрол върху тайната на избора на гласуващите, е в разрез и с досега действащото законодателство и спокойно можеше и да се предотврати, и да се преследва. Пазаруването на гласове като сделка между партии и отделен избирател не е съществен проблем на тези избори.
Трета среща на КЛУБА на Студентите към ИПИ
22.05.2009
Ново филмче: Милтън Фридмън: Моралът и капитализмът
22.05.2009
Милтън Фридмън отговаря на въпроси за морала и принципите в капитализма. Продължителност: 8:33 мин.
БСК излиза с безумни предложения
Зорница Манолова / 22.05.2009
В понеделник тази седмица се състоя пресконференция на Българската стопанска камара (БСК). На нея БСК представи предложенията си за промени в системата на пенсионното и социално осигуряване. Ключовите моменти са размерът на осигурителните вноски, обезщетенията и социалните помощи. Ето някои от безумните предложения на БСК ...
Позната криза, безпрецедентни грешки
Антон Герунов* / 22.05.2009
Наскоро Бел, Бруукс и Муур (2009) публикуваха кратка история на една кредитната криза. Те показват, че началото й е породено от проблеми с ликвидността, предизвикани от невъзможност за изплащане на дългове. Коментираха и тъжните последствия като евентуални фалити и не пропуснаха, естествено, лобизма на финансовите кръгове за държавна намеса.
Семинар: „Участие на гражданското общество при формиране на националните позиции на България в процеса на вземане на решение в ЕС"
22.05.2009
От името на Института за пазарна икономика, „Индъстри уоч груп” ООД и дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции” в Администрацията на МС имам удоволствието да ви поканя на конференция на тема „Участие на гражданското общество при формиране на националните позиции на България в процеса на вземане на решение в Европейския съюз ”, която ще се проведе на 26 и 27 май 2009 г. хотел Сентръл Парк, бул. Витоша 106, София.
Цитат на седмицата (бр. 427)
22.05.2009
„Правителството никога нищо не научава, учат се хората"