IME
За правителството и търсенето на обратна връзка
Невена Кръстева* / 15.05.2009
Министърът на финансите обвинява кризата за спада в бюджетните приходи. Такива ефекти има, те са очаквани и естествени. Но и правителството се старае да постъпва неправилно. И това си личи и от най-беглия преглед на иначе оскъдните на информация правителствени страници в Интернет.
Поредна липса на разум в сектора на търговия с лекарства
Методи В. Методиев / 15.05.2009
... Не стига, че секторът на здравеопазването и в частност фармацевтичният е толкова силно регулиран и в него е толкова трудно да навлизат нови бизнеси, а сега държавата налага поредната си глупава политика. Тя, меко казано, показва пълната некомпетентност на чиновниците от МЗ по отношение на това как функционира пазарът.
Ран: Никой не обича да плаща прекалено много: Данъчните мерки могат да задълбочат икономическите ни проблеми*
Ричард Ран** / 15.05.2009
При равни други условия, къде бихте започнали нов бизнес – в юрисдикция с високи или с ниски данъци; и къде бихте инвестирали – в страна с високи или с ниски данъци? Това наистина не е труден въпрос за повечето хора, но властта във Вашингтон (администрацията и лидерите на демократите в Конгреса) е вбесена от това, че повечето хора наистина отговарят на този въпрос по най-политически некоректен начин като се отказват от места с високи данъци.
Двама министри се карат, никой не печели
Зорница Манолова / 15.05.2009
... Въпреки неоспоримите аргументи за намаляване на социалните осигуровки и осъществяване на реформи, които ИПИ многократно посочва, явно липсва политическа воля за промяна в този мандат, или следващия, или изобщо. Когато моментът дойде и добрите резултати се проявят, най-вероятно (подобно на плоския данък) ще има спорове кой първи е предложил реформата. Засега – двама се карат … всички губят.
Защо плащаме високи цени за енергия?
Велин Пеев / 15.05.2009
... Енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници, е свързана с един съществен проблем. Ако попитате гражданите дали я одобряват, мнозинството вероятно ще дадат положителен отговор. Когато обаче дойде моментът да платят нейната висока цена, която се дължи на скъпото й производство, тя вече не им се струва чак толкова привлекателна „алтернатива”. Но алтернатива ли е тази енергия и ако „да”, кой я избира?
Ново филмче: Да не позволяваме 2009 да стане 1984
15.05.2009
Продължителност: 1:21 мин.