IME
За ДДС и осигуровките
Петър Ганев / 13.06.2008
... Очевидно е, че правителството преразпределя прекалено голяма част от богатството ни (над 40%), като само фактът, че генерираме рекордни излишъци е достатъчно красноречив. Оказва се, че колкото и да е разточително правителството ни, то не съумява да похарчи всичко, което ни е отнело. Това ни води и до основният въпрос: Добре, данъците трябва да бъдат по-ниски, но от къде да започнем?
Референдум в Ирландия
Ренета Димитрова* / 13.06.2008
В четвъртък Ирландия гласува Лисабонския договор. Това е новата прекроена конституция на Европейския съюз, която обещава институционална ефективност и постоянен президентски пост, които ще олицетворяват единното лице на ЕС. Референдумът се наблюдава с голям интерес в цяла Европа. Въпросът, който вълнува повечето наблюдатели, е защо ‘келтският тигър’ рискува да обърне гръб на Европа след декада на внушителен икономически растеж?
Данъчен бюлетин: Намалете осигуровките
13.06.2008
Защо да намалим първо осигуровките? ... Какво се случва с приходите от осигуровки? ... Вместо харчене на излишъка - ниски осигуровки от 10% ...
Лекция на Thomas DiLorenzo (mp3)
13.06.2008
Патентите да отпаднат?
Димитър Чобанов / 13.06.2008
Наскоро беше повдигнат въпросът дали е необходимо облагането чрез патент. Все още няма внесен подобен законопроект в Народното събрание (според наличната информация от страницата в интернет, която покрива законопроектите до 9 юни 2008 г. ), но е възможно това да се случи, тъй като е имало обсъждания в Комисията по бюджет и финанси и в Министерството на финансите.
Административни очаквания
Светла Костадинова / 13.06.2008
... Появиха се информации за извършени и планирани съкращения в няколко министерства, общини и агенции. Повечето са съкращения на незаети щатни бройки, но все пак е начало на положителен процес. Остава да видим дали ще има отчет за всички институции след 30 юни, какво ще покаже той и ще има ли някакви санкции за тези, които не са извършили оптимизации.
П О К А Н А - Уроци на прехода в България и други новоприети страни членки на ЕС
ИПИ / 13.06.2008
На 26 юни от 18:30 ч. в хотел „Хилтън" заповядайте на панелна дискусия на тема: Универсална формула за всички? Уроци на прехода в България и други новоприети страни членки на ЕС
Ново филмче: Милтън Фридмън - Алчност?
13.06.2008