IME
ИПИ с две международни награди
ИПИ / 07.12.2007
На 05 декември 2007 година на официална церемония в Лондон Институтът за пазарна икономика получи две награди „Златен чадър” на Стокхолмската мрежа. На връчването в Националния либерален клуб присъстваха повече от 100 представители на членовете на мрежата от над 40 страни по света – от Азербайджан до Исландия. Събитието събра също така политици, журналисти и представители на бизнеса.
Какъв би бил ефектът от образоването на ромите в България?
ИПИ / 07.12.2007
През първата половина на 2007 г. Институтът за пазарна икономика и Георги Ангелов от института „Отворено общество” направиха изследване със заглавие “Очаквани ползи за държавния бюджет в дългосрочен аспект от образованието на ромите в България’
Фармацевтични неволи
Адриана Младенова / 07.12.2007
От известно време решенията, които взима правителството в сферата на фармацевтичния сектор, противоречат изцяло на пазарната логика и принципите за облекчаване на бизнес средата. След като в началото на годината правителството прие закон, според който само магистър-фармацевти могат да отварят аптеки (заради подобни практики Европейската комисия започна съдебни процедури срещу Италия, Австрия и Испания), новите законодателни стъпки на управляващите са също толкова спорни и извън духа на свободната пазарна инициатива и предприемачество.
Въпроси и отговори за инфраструктурата
Зорница Манолова, стажант в ИПИ / 07.12.2007
Много държави отдават на концесия пътищата и магистралите в страната. Този документ цели да отговори на най-често задаваните въпроси, които засягат потребителите.
Подкрепете Института!
07.12.2007
Как и кой да финансира висшето образование
Петър Ганев / 07.12.2007
Едно от нещата, които трябва да бъдат ясно казани, е, че в момента студентските такси в България са поразително ниски. Семестриалната такса в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е в рамките на 100 лева. Огромна част от студентите в България ще похарчат по-голяма сума, само за да отпразнуват студентския празник (8-ми декември). Разбира се, разходите около следването не се ограничават само с въпросната семестриална такса, но тя може да ни служи за добър ориентир.
Защо в някои държави безработицата е по-висока отколкото в други?
Велико Димитров / 07.12.2007
Със сигурност има повече от една или две причини за различните нива на безработица, както в рамките на една държава през различните години, както и между отделните държави. Колкото и многобройни да са факторите обаче (според различните школи едновременно), приемам за уместно делението им на две големи групи:...
Ние препоръчваме: Филмчета на страницата на ИПИ
ИПИ / 07.12.2007
Конкурс за есе на БМА
БМА / 07.12.2007
В конкурса могат да участват всички български студенти (обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен), които имат интерес в областта на макроикономиката. Тази година студентите могат да изберат една от двете предложени теми.