IME
(не)Излишни бюджетни въпроси*
Светла Костадинова / 30.11.2007
Има една общоизвестна истина, че когато харчиш парите на другите не се интересуваш от ефективността, за разлика от ситуацията, в която харчиш собствените си пари. Затова, когато става въпрос за изразходване на бюджетен излишък най-добре е да си зададем няколко въпроса.
Климатичните промени и ООН*
Петър Ганев / 30.11.2007
За първи път връзката между човека и евентуалното глобално затопляне е защитена в научен труд през 1995 г. в доклада на Междуправителствената експертна група към ООН по въпросите на климата (IPCC), в която влизат 3000 водещи учени от цял свят и която наскоро спечели Нобеловата награда за мир заедно с Ал Гор. Това, което е по-малко известно, обаче, е фактът, че докладът е претърпял сериозни изменения в дните, след като е бил завършен от самите учени. Промени изцяло на политическо ниво.
Нов индекс на Световната банка за логистична търговска инфраструктура - България пак изостава в ЕС
Адриана Младенова / 30.11.2007
През 2007 г. Световната банка стартира нов индекс , който измерва логистичната инфраструктура и средата за търговия в страните. Идеята на глобалния индекс е да покаже в кои страни е сравнително лесно да се търгува поради развитата логистична инфраструктура и къде логистичните услуги са по-трудно достъпни или не са достатъчно благонадеждни по оценка на клиентите.
Ние препоръчваме: “Паричният ред. Критика на теорията на парите”
ИПИ / 30.11.2007
Подкрепете Института!
ИПИ / 30.11.2007
Спешно харчене
Димитър Чобанов / 30.11.2007
Няколко години поред периодът към края на годината поставя един „сериозен” въпрос пред управляващите – как да изразходят натрупаните през годината средства? През миналата година дебатите по тази тема доведоха до промени в законодателството, които ограничиха правомощията на правителството да се разпорежда с превишението на приходите над разходите и през 2007 г. се наложи да се вземе разрешение от Народното събрание. Резултатът обаче се оказа по-различен от очаквания – вместо депутатите да се опитат да обуздаят желанието на министрите за харчене, те се постараха допълнително и увеличиха сумата на одобрените бюджетни кредити.
България се развива, но не се затопля*
Петър Ганев / 30.11.2007
Оказва се, че в Националния институт по метеорология и хидрология има данни за температурата в страната за периода от 1900 до 2000 година. Интересно е, че според тези данни въпросното глобално затопляне явно не се случва в България.
Българите пазаруват в Гърция
Зорница Манолова, стажант в ИПИ / 30.11.2007
Напоследък се забелязва увеличение на пътуванията от югозападната част на България към Гърция с цел покупката на хранителни продукти и стоки за бита. Това е особено силно изразено в пиринския край. Хората от Сандански, Петрич, Кулата и Благоевград вече предпочитат да си направят малка екскурзия до Гърция, като съчетаят приятното с полезното и обиколят тамошните магазини.
Цитат на седмицата - брой 354
30.11.2007