IME
БВП през второто тримесечие на 2007 г.
Димитър Чобанов / 21.09.2007
Националният статистически институт оповести официално предварителни данни за националните сметки за второто тримесечие и първата половина на 2007 г. Продължава тенденцията брутният вътрешен продукт да нараства реално с над 6% на годишна база.
За нощните пътувания
Светла Костадинова / 21.09.2007
Една трагедия стана повод за промяна в закона за автомобилните превози. Става дума за забраната да се осъществяват нощни пътувания на групи с деца и ученици. Общественият дебат се обедини около тезата, че децата не са защитени достатъчно, особено на пътя, и държавата трябва чрез закон да се опита силно да ограничи шансовете за повтаряне на подобни трагедии.
Здравната система в Сингапур
Методи В. Методиев / 21.09.2007
В следващите редове, накратко, ще ви представя как функционира една от най-добре развитите и ефективно работещи здравни системи в света. Тази на Сингапур. Идеята на тази статия е просто да покаже, че понякога е по-лесно, по-ефективно и по-безболезнено да се използват доказано-работещи чужди практики за постигане на предварително начертани цели.
Подкрепете Института!
21.09.2007
“Новият десен договор за България”
Велико Димитров / 21.09.2007
На организирана пресконференция тази седмица (19.09.07), политическата партия ГЕРБ представи икономическата си програма – визията как България трябва да бъде управлявана ако се спечелят достатъчно гласове на следващите парламентарни избори. От създаването на партията, повече или по-малко подготвени по темата групи спорят дали ГЕРБ е дясна, лява или някаква друга партия.
Такситата пак се жалват пред народа!
Петър Ганев / 21.09.2007
Тази седмица таксиметровите шофьори за пореден път поискаха драстичен скок на цените за тяхната услуга. Покачване на първоначалната такса и цената на километър с около 150%, както и нова „такса багажник” са в основата на техните претенции. Към кого са отправени обаче тези искания? Ето на този въпрос е доста трудно да се отговори.
Европейският съд потвърждава наказанието на Майкрософт
Веселина Спасова, IREF / 21.09.2007
Първоинстанционният европейски съд потвърди официално тази седмица санкциите, наложени на софтуерния гигант от Европейската комисия по конкуренцията, отхвърляйки обжалването на първоначалното решение от 2004 г.
Цитат на седмицата - брой 344
21.09.2007
Животът, свободата и собствеността на всеки един от нас са застрашени, всеки път когато законодателния орган заседава!