IME
Икономическа ефективност в условията на „Плосък данък“
Радослав Антонов, Университет в Потсдам / 29.03.2007
Цел на всяка една данъчна система е да максимизира функцията на общественото благосъстояние. Подобна цел си поставя и теоретичната постановка на „плоския данък“.
По-високите данъци подхранват по-голямо правителство
29.03.2007
Реч, произнесена на 9 февруари 2007 г. на конференция на Ирландския данъчен институт и комисарите по „приходите”
Плоският данък в Румъния
Петър Ганев / 29.03.2007
„Напълно естествено е опозицията в Букурещ да критикува властта и да интерпретира данните по начин, който е неприятен за правителството. Всъщност, това е разбираемо за всяка една демокрация. Също така е разбираем и фактът, че западните политици са силно притеснени от увеличаващата се конкурентноспособност на източно-европейските икономики, за което данъчната реформа има основен принос. Това е причината за критиките на старите страни-членки на ЕС към румънското правителство за една от малкото му смели стъпки в правилната посока."
Франция: данъците като предизборен коз
Методи Лазаров / 29.03.2007
Франция навлезе в разгара на предизборната битка за президент. Противоречивият в последователността на провежданите от него политики, Жак Ширак отстъпва директорското място след 12 години на голямата сцена. Очертава се корава битка между кандидата от неговата партия и вече бивш вътрешен министър - Никола Саркози, социалистката Сеголен Роял и дясноцентристкия Франсоа Байру.
Данъчни новости – март 2007
Георги Ангелов* / 29.03.2007
Министърът на финансите на Великобритания планира намаление на данъчното облагане на доходите и печалбите с два пункта. Корпоративният данък ще бъде намален до 28% - и ще стане по-нисък от средния в ОИСР и старите страни-членки на Европейския съюз.