IME
Икономическата свобода предполага правителствено въздържание
Светла Костадинова / 19.01.2007
Тази седмица беше публикувано 13-тото поредно издание на Индекса на икономическата свобода 2007, издавано от фондацията Херитидж и Уол Стрийт Джърнъл.
Инфлацията през 2006 г.
Димитър Чобанов / 19.01.2007
Наскоро бяха оповестени данните за индекса на потребителските цени за декември, което е добър повод за кратък анализ на развитието на този показател през 2006 година.
Киото или морално ли е да плащаме за тези след нас?
Яна Попкостова / 19.01.2007
В последните няколко години дори в България темата за опазване на околната среда набира все по-голяма популярност. В тази насока глобалното затопляне е наболял проблем както за учени, така и за политици и икономисти на световно ниво.
Покана за пресконференция от създателите на Индекс на икономическа свобода 2007
19.01.2007
Имаме удоволствието да ви поканим на станалата вече традиционна пресконференция за представяне на Индекса на икономическа свобода 2007. На 14 февруари 2007 г., Пресклуб на БТА, 11.00 часа, г-н Тим Кейн, редактор на тазгодишното издание, както и икономисти от Института за пазарна икономика ще коментират резултатите и мястото на България в класацията за икономическа свобода. Индексът на икономическата свобода се издава ежегодно от Heritage Foundation и The Wall Street Journal. Българският партньор на издателите е Институтът за пазарна икономика. Ще бъде осигурен превод на български език.
Безумия във фармацевтичния сектор
Адриана Младенова / 19.01.2007
Управляващите направиха свойски завой “наляво” и се отметнаха от текстовете на проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Проектът беше приет на първо четене още през месец август миналата година, но неговото разглеждане на второ четене все се отлагаше. Предложението на закона предвиждаше да се либерализира процедурата по отваряне на аптеки и да се позволи на всички търговци (вкл. и на юридически лица) да бъдат собственици на аптеки, а не само на магистър-фармацевти. Това щеше да узакони вече съществуващата практика за наличие на вериги-аптеки. Но по изказванията в пресата и стенограмите на заседанията на комисията по здравеопазване личи, че пазарната логиката и здравият разум няма да възтържествуват, отново, за кой ли път. Както и досега, само магистър фармацевти ще имат право да откриват аптеки и да бъдат техни собственици.
Кога България ще достигне средното ниво на доход в ЕС25 ?
Велико Димитров / 19.01.2007
През последните години често се говори за различията между българските и европейските доходи, дали и до каква степен те ще се изравнят и за какъв период от време.
Административното безредие: можеше ли да се предвиди и защо се случи
Красен Станчев / 19.01.2007
Ето един непълен списък на онова, на което гражданството стана свидетел през първата седмица на 2007 г.: липса на данъчни декларации за онези, които бързаха да си платят данъците