IME
Ние препоръчваме: Българското средно образование: средно на потенциал или Как да изскочим от трапа на традициите?
ИПИ / 08.01.2007
Open Europe: Европейският съюз провал ли е?.
ИПИ / 08.01.2007
Open Europe: Европейският съюз провал ли е?.
Старото ново начало на пощенски услуги, следва продължение
Методи В. Методиев / 08.01.2007
През изминалите няколко години станахме свидетели на безсмислено отлагане от страна на управляващите на процеса на пълна либерализация на пощенските услуги в страната.
Доклад на „Икономист”: България на 49-то място в световната демократична класация, но е „дефектна демокрация”
Яна Попкостова / 08.01.2007
Демократичният индекс се изчислява по пет основни категории показатели • свободни избори и плурализъм на партийната система, • граждански свободи, • ефективно правителство, • участие в политически формации и • политическо възпитание на обществото.
Къде е проблемът с електроразпределителните дружества?
ИПИ / 08.01.2007
Становище на Института за пазарна икономика От октомври насам електроразпределителните дружества са в центъра на общественото внимание. През седмицата започнаха улични протести срещу тях, група народни представители намериха решение на проблема чрез национализация, а в пресата се появиха прозрения, че приватизацията в енергетиката била либерална утопия, претърпяла крах в България. Всъщност действията и мненията на всички участници събитията са лесно обясними и разбираеми. А проблемът сам по себе си осветлява всички съществени характеристики на политическата икономия на България.
Покана за конференция на тема: "Икономика, капитализъм и щастие в Европейския съюз"
ИПИ / 08.01.2007
Организираната от Иститута за пазарна икономика конференция ще се състои на 25 ноември 2006 г. , от 9.00 ч. до 13.30 ч. в пресклуба на БТА.
Истинската история за “Деня на благодарността”
Велико Димитров / 08.01.2007
В средата на декември 1620 г. пилигримите пристигат в Плимут рок, оставяйки зад себе си греховността на “стария свят”. Тяхната цел е да изградят “нов Йерусалим” в Америка. Три години по-късно, през ноември 1623, е организиран голям празник като благодарност към Бог, който ги спасил от глада и липсите през предходните години и ги дарил с щедра реколта.
Алан Мелцер: "Оценка" за живота на Фридман
Валерий Белухов / 08.01.2007
Величието на един икономист е нещо, което трудно може да се оцени само в рамките на човешкия живот. Естествено има и изключения. „Оценка” на американския професор по политическа икономия Алан Мелцер* е може би едно от най-точните описания за живота и приноса на интелектуалния гигант Милтън Фридман (1912-2006). „Милтън Фридман беше изключителен икономист и индивидуалист”. Това казва съоснователят на монетарната школа Мелцер по повод кончината на своя колега-монетарист. „Малко хора са имали толкова голямо влияние върху социалната и икономическа политика на САЩ и останалия свят. И това влияние продължава да нараства”, посочва в своята „Оценка” Мелцер.
Браво на земеделския министър
Светла Костадинова / 08.01.2007
Тази седмица сме свидетели на нещо много странно. На конференция с основна тема инвестициите в земеделски земи след присъединяването на България към ЕС представителите на бизнеса в лицето на финансисти от дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са поставили въпроса дали се предвижда да се въведе данък върху земята (обработваема и необработваема) за да се стимулира пазарът на земя. На тези искания за наше най-голямо облекчение представителят на държавата в лицето на министъра на земеделието е заявил, че не приема идеята за подобен данък.