IME
Социо-мазохизъм: Как Германия и Франция, двамата болни на Европа, се самоизмъчват (1)
16.12.2006
 
Ние препоръчваме
16.12.2006
Институтът препоръчва следните лекции на тема предварителен анализ на политиките и законодателството, изнесени пред държавни служители преди две седмици на семинар на Института за публична администрация и европейска интеграция.
Проблемите на здравната система са в самия модел
16.12.2006
През седмицата в пресата се появи информация, че дефицитът на бюджета на болниците ще бъде най-малко 70 млн. лева. Досега на клиниките са платени около 225 млн. лева. Пак от данни от пресата разбираме, че касата е открила случаи за неправомерно отчетени около 400 хил. лева. За съжаление няма публичност и периодична отчетност за тези данни, така че трябва да се осланяме на откъслечни информации. След като се разходват публични средства, би следвало да има много по-висока прозрачност и отчетност пред данъкоплатците. Когато се говори за електронно правителство едно от първите неща, които трябва да се направят е публичност на държавните разходи.
Избирателните системи
16.12.2006
В края на миналата седмица бяха проведени изборите за народно събрание, резултатите от които вече са добре известни. Те бяха повод за недоволство от страна на някои политически партии и коалиции, тъй като се получи несъответствие между броя на гласовете за тях в големите градове и мандатите, които им бяха отредени според сегашната избирателна система Д’Ондт. Все пак никоя партия не отрече, че общият брой на мандатите и в парламента съответства на общия брой гласове от изборите.
Цитат на седмицата
16.12.2006
 
Гнетът на регулирането*
16.12.2006
 
Коалирането: опит и предизвикателства
16.12.2006
Възможните и вероятни коалиции след изборите са:
Държавните финанси през първите пет месеца на годината
16.12.2006
Един от най-обобщените показатели за състоянието и насоката на държавнатаполитика е държавният бюджет. В него се отразяват приоритетите на правителствотопо отношение на данъчната политика и разходите. Изпълнението на бюджета, от своястрана, показва възможностите за бъдещи промени в политиката.