IME
Еврото: време е за действие
Лъчезар Богданов / 28.10.2022
... Връщайки се към политическия дебат, остават две важни послания. Първо, няма извинения за забавяне и мотаене по подготовката. Впечатляващо политическо мнозинство явно заяви подкрепа за преследване на цел 1 януари 2024 г. И второ, непростимо би било да се приеме и дори обсъжда бюджет с над 6% дефицит, при това устойчив за следващите години.
Опит за яснота и разграничение на основанията за похвала и основанията за критика
Иван Брегов / 28.10.2022
През настоящата седмица Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа (Венецианска комисия) представи становището си относно проекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ). Тези изменения бяха разработени от екипа на Министерство на правосъдието, оглавяван от Надежда Йорданова с водещата роля и на настоящия заместник-министър Емил Дечев и имат три цели
Важното от плана за възстановяване: стълб 2 „Зелена България“ (инфографика)
ИПИ / 28.10.2022
Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) като основна инвестиционна програма на България претърпя няколко варианта и постоянни изменения. Преди почти година ИПИ публикува анализ на изпратения до ЕК план. След последните изменения (за основните от които писахме) България има одобрен НПВУ, който вече се изпълнява. Той е съставен от четирите стълба, обединяващи различни инвестиции и реформи и в няколко последователни инфографики разглеждаме всеки от тях.
Бюджетът и еврото хвърлени в боя за правителство
Петър Ганев / 28.10.2022
След драмата с избора на председател на Народното събрание през тази седмица парламентът предложи нова порция зрелище. Наглед скучният процес по избор на членове на парламентарните комисии беше гарниран с два пълни дни на ожесточени дискусии – едната за бюджета, а другата за еврото. Оставяйки настрана всички аргументи и енергията хвърлени в тези дебати, нормативният резултат от тях не е впечатляващ – по темата с бюджета стана ясно, че вървим към „удължителен“ закон, а при еврото се гласува… можем да го наречем „ускорително“ решение. На практика двете дискусии бяха нещо като среща на новоизбраните депутати и служебните министри в опит да се ориентират какво да се прави по двете теми.
Здравеопазването сред бюджетните иновации – накъде?
Петя Георгиева / 28.10.2022
Нов парламент и нови политически щения са напът да циментират липсата на реформи в здравния сектор. Представените в парламента партии и коалиции явно са се отказали дори и от опити за дефиниране на смислени предложения накъде трябва да се развива системата и дали изобщо да очакваме промяна в близките години. Разправиите за бюджета и сблъсъците между финансовото министерство и народните представители също не спомагат за смислен дебат.