IME
Кои общини скоро могат останат без училище
Петя Георгиева / 21.10.2022
Наличието на училище във всяка община се смята за определящо за нейната жизнеспособност. Причините за това са различни - свикнали сме да мислим, че училището означава деца, бъдеще и перспективи, а липсата му – застаряване, застой и липса на възможности. Образованието е ключова публична услуга с централно място в общинския бюджет, управление и живот. Данните от преброяването през 2021 г. обаче показват, че за последните десет години в почти всички общини в България се наблюдава намаляване на населението, в някои – с над 30%. Това неизменно означава и намаляване на децата в училищна възраст. Как това ще се отрази на предлагането на образователна услуга?
Търсенето на труд насочва към забавяне на икономическата активност
Адриан Николов / 21.10.2022
На фона на очакванията за тежка зима, високи енергийни цени и политическа нестабилност водещите институции влошиха прогнозите си за растежа догодина. Сред ранните индикатори за влошаването на икономическата обстановка е и динамиката на търсенето на труд, което ще разгледаме в настоящата статия.
За 1111 път
ИПИ / 21.10.2022
Вече 22 години и 1111 петъци екипът на ИПИ издава и публикува седмичния си бюлетин. Подробностите за неговата история са известни.
А ще има ли „мнозинство на бюджетния разум“?
Лъчезар Богданов / 21.10.2022
Разбираемо е политиците да се опитват да обличат в символика решенията за съюз, коалиция, сговор – до степен да превръщат в клише идеите за „евро-атлантическо“ или „антикорупционно“ мнозинство въпреки иначе съдържателния стремеж за обединяване за общи действия на основата на взаимно възприети ценности. И докато слушаме изобилно от телевизионния ефир интерпретации какво всъщност еди-кой си разбирал под „евро-атлантизъм“ или как точно се бори корупцията, съвсем скоро народните представители ще бъдат принудени да формират мнозинство по съвсем ясен и обозрим въпрос – а именно, как ще изглеждат финансите на държавата през следващата година. Надяваме се на отговорните партии да им е ясно, че с гласуването на бюджета предизвикват съвсем ясни, конкретни и недвусмислени последици – определят колко милиарда ще се похарчат, за какво и от кого, колко дефицит ще е допустим и колко с дълг ще разрешат на правителството да обремени бъдещите поколения данъкоплатци.
Възпоменателна бележка за благотворното влияние на специализираното правосъдие
Иван Брегов / 21.10.2022
В нарочно становище Прокуратурата на Република Българи оповести (виж тук), че: „(…) Войната по българските пътища не престава. (…) Mнoгoĸpaтнo зaявиxмe, чe т. нap. “cъдeбнa peфopмa“ /eднa дyмa, ĸoятo ce пpeвъpнa в ĸлишe пpeз пocлeднитe тpидeceт гoдини/ пpeдcтaвлявa пo cъщecтвo yнищoжaвaнe нa paбoтeщи пo eвpoпeйcĸи мoдeл cтpyĸтypи ĸaтo Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и щe дoвeдe дo тeзи последици.“
Напомнителна бележка по Плана за възстановяване и устойчивост в областта на правосъдието
ИПИ / 21.10.2022
Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) е поредният инструмент на ЕС, с който да бъдат обезпечени конкретни действия и постигнати важни за държавата цели. За целта е необходимо да бъдат приети редица промени в законодателството, включително и в законите, уреждащи устройството и организацията на съдебната власт, както и борбата с корупцията. Крайният срок за това начинание е 31.12.2022 г., очакваното плащане е в размер на малко над 724 млн. евро и това реално е вторият транш, при все че до момента не сме получили одобрение за мерките, които са условие за получаване на първия. Това само припомня колко съществено важно е да има действаща законодателна власт.