IME
Правосъдието в плановете за възстановяване и устойчивост на други държави членки на ЕС
Екатерина Баксанова / 25.06.2021
Докато нестабилната политическа обстановка у нас обуславя незавършеност и доизкусуряване (или сериозно преработване - предстои да видим) на българския План за възстановяване и устойчивост, Европейската комисия (ЕК) вече одобри националните планове на 12 държави.
Туристическите общини водят в концентрацията на фирми
Адриан Николов / 25.06.2021
Между общините в България има големи разлики в икономическата активност и предприемачеството. Въпреки че не разказва цялата история, разпределението и броят на фирмите в общините са подходящи индикатори за тази активност. Днес на „265 истории за икономика“ представяме както общия брой на нефинансовите предприятия в общините в пред кризисната 2019 г., така и относителния им брой спрямо населението.
Матури 2021: регионални различия и развитие
Зорница Славова / 25.06.2021
И през 2021 г. задължителната матура по „Български език и литература“ показа значителни разлики между регионите в България. Разглеждането на резултатите от матурите по БЕЛ през годините позволява и проследяване на развитието на отделните региони.
Икономически анализ на Закона за цифровите пазари
Институт за пазарна икономика / 25.06.2021
В нова съвместна публикация, озаглавена „Анализ на Закона за цифровите пазари“, изготвена от четири мозъчни тръста, посочваме недостатъците на ЗЦП и подчертаваме възможните нежелани последици от този регламент. Освен това предлагаме и начин за модифициране на предложената процедура за регулиране на интернет компаниите.