IME
Няма начин за „добра ББР“
Лъчезар Богданов / 21.05.2021
Служебният министър на икономиката реактивира обществения дебат с информация за отпуснати от Българска банка за развитие осем кредита на обща стойност от 946 милиона лева. Сумата им е достатъчно голяма, за да има и макроикономическо измерение – тя представлява 2,6% от всички кредити за нефинансовите предприятия към март 2021 г. и 3,5% от всички кредити над 1 милион лева. Възмущението трябва да катализира смелост за промяна; иначе темата ще потъне в дребнава пикантерия, фокус върху засегнатите персони и откровен икономически популизъм. Към рисковете трябва да отчитаме и криминалната нишка, а в предизборна кампания изкушението да се правят разкрития за престъпления е голямо. Разбира се, лесно се забравя, че решаването на спорове за целесъобразността на икономическата политика в съда при водеща роля на прокуратурата е задънена улица - без да влизаме в дискусията за върховенството на правото и ефективността на правосъдието, само трябва да припомним, че след няколко седмици се навършват 7 (седем) години от кризата с КТБ.
Малки общини със силна индустрия се катерят в класацията на чуждестранните инвестиции
Адриан Николов / 21.05.2021
През изминалите десетилетия един от основните двигатели на икономически растеж, особено в по-слабо развитите региони на страната, са чуждите капитали. Инвестициите и навлизането на нови фирми на местните пазари преобразяват регионалната карта, и по тази причина анализът на факторите, които правят отделни региони успешни в привличането им е особено важен.
Късна данъчна свобода в условията на пандемия
ИПИ / 19.05.2021
Близо 140 дни работим за държавата през 2021 г. Въпреки тежкия удар на пандемията, през тази година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Очакваният размер на брутния вътрешен продукт на страната за 2021 г. е 124,5 млрд. лв., което означава, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за „данъчна“ свобода през последните над 10 години.
Време ли е за свръхреакция при ваксините?
Петър Ганев / 21.05.2021
Преди малко повече от година всяка сутрин започваше с брифинг и обявяване на броя заразени от коронавирус. Дори и да не следиш самия брифинг, беше важно да чуеш поне броя заразени за деня, за да знаеш накъде отиват нещата. Тогава така и не влязохме в „епидемична вълна“ – на фона на следващите две, които доведоха до рекордна смъртност, но фокусът на властта и населението върху вируса беше тотален. Над година по-късно отново следим едно число, но този път не е броят заразени, а броят на поставените ваксини за деня. Публикуват ги малко след полунощ, така че често денят започва именно с това. Голяма част от населението би се съгласило, че миналият март имаше свръхреакция на властта в мерките. Е, сега може би е време за свръхреакция по отношение на ваксините, защото по инерция няма да стане.
Пазар на труда, заплати и домакински бюджети – равносметка
Зорница Славова / 21.05.2021
Националният статистически институт публикува редовните данни за първото тримесечие на годината. Проследяването на динамиката на статистиката за пазара на труда, заплатите и домакинските бюджети разкрива отражението на извънредната ситуация в страната през изминалата година.