IME
Нов анализ на ИПИ: Съдебната карта. Опит за възобновяване на дебата
ИПИ / 31.05.2019
Какъв да бъде моделът най-добре може да бъде проверено през тестването на различни варианти в няколко съдебни района. Положителните последици от преначертаване на съдебната карта ще бъдат намаляване на общите разходи (бюджетът на съдебната власт, управляван от Съвета, ежегодно и неоправдано расте), възможност за увеличение на заплащането и подобряване качеството на правосъдието (неравномерната натовареност влошава качеството и задълбочеността на съдебните актове не по волята на магистратите).
Предложенията за висшето образование реформират в грешна посока
Адриан Николов / 31.05.2019
Образователното министерство доста точно идентифицира проблемите на системата на висше образование, но намира решения, които няма да ги отстранят. Това показва, в едно изречение, публикуваният по-рано тази седмица проект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.
Покана за конференция: Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България
ИПИ / 31.05.2019
През последните две години екипът на Института за пазарна икономика (ИПИ) изследва различни правни и икономически аспекти на незаконната търговия с тютюневи изделия в страната. На 4 юни ИПИ организира конференция на тема „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България“.
Новите цени на тока – добри и лоши новини
Калоян Стайков / 31.05.2019
След години на турбулентност в електроенергийния сектор, въпреки постоянните мантри за стабилизирането му, повечето наблюдатели започват да се радват и на малките стъпки в посока подобряване на работата в сектора. Предложеното решение на регулатора за определяне на цените в сектор „Електроенергетика“ е такъв пример, който едновременно предлага някои окуражаващи промени, но и повдига редица въпроси.
Общината с най-висока заплата в България
Петър Ганев / 31.05.2019
Коя е общината с най-висока средна заплата в страната? Това е въпрос, на който няма как да намерите моментален отговор. Причината е, че данните за наети и заплати на ниво община у нас не се публикуват, а трябва изрично да се поискат от Националния статистически институт (НСИ). В регионален план коментарите обикновено се ограничават до заплати на ниво област, което въобще не е толкова информативно – вкарва в един кюп големия областен град и малката селска община, които са безкрайно различни.