IME
Икономически профил на квАРТала – оценка и перспективи за развитие
ИПИ / 16.10.2018
През тази година ИПИ, заедно с Алфа Рисърч и с подкрепата на Програма „Европа” на Столична община, се нае да извърши икономическа оценка на квАРТала, която да очертае перспективите през творческото развитие на района.
Има ли връзка между производителността на труда и заплащането?
Адриан Николов / 12.10.2018
Няма видима причина да се съмняваме в зависимостта между равнищата на производителността на труда и на брутното заплащане. Сигурно е и че тази връзка не разказва цялата история, но въпреки това е подходяща отправна точка на дебата около политиката на доходите и мерките, които трябва да бъдат предприемани за тяхното повишаване.
Реалистична оценка на американските инвестиции в България
ИПИ / 12.10.2018
През изминалата седмица беше представено изследването на ИПИ „Инвестиции на САЩ в България (1990-2016)”. Това е първият по рода си подобен анализ на американските инвестиции в България и ефекта от тях, който обхваща период от четвърт век. Изследването е изготвено от Института за пазарна икономика по поръчка на Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) с подкрепата на Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България”.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода ноември 2018 г. – януари 2019 г.
ИПИ / 05.10.2018
Стажът ще се проведе в периода 1 ноември 2018 г. – 31 януари 2019 г.
Данъците – все нагоре вече близо 10 години
Петър Ганев / 12.10.2018
Вече трета година към края на лятото бюджетът е на огромен излишък. Макар традиционно да има ударно харчене на натрупаните средства в последните месеци на година, историята показва, че най-вероятно и тази година бюджетът ще приключи на плюс. На този фон в подготовката на проектобюджета за 2019 г. отново се говори по-скоро за покачване на данъци и/или осигуровки – било то нова здравна вноска, повишен максимален осигурителен доход или по-високо облагане на старите автомобили.
„БДЖ-Пътнически превози” – един субсидиран фалит
Петя Георгиева / 12.10.2018
В един нормален свят предприятия като „БДЖ-Пътнически превози” трудно могат да съществуват. В България, обаче, те не просто съществуват, но и не спират да гълтат огромен обществен ресурс. Защо и как сме допуснали да се стигне дотам е въпрос, чийто отговор може да се разгледа в общия контекст на управлението на държавните компании през прехода, но само анализът може да ни даде отговор как и дали изобщо да продължим с финансирането им и в бъдеще.
Покана: Икономически профил на „квАРТала” – оценка и перспективи за развитие
ИПИ / 05.10.2018
През последните месеци, в рамките на проекта на ИПИ, беше извършено преброяване и бе очертана типологията на всички обекти в рамките на пространството. Също така бяха направени анкети със собственици на обекти и посетители на „квАРТал Фестивал” и се проведоха дълбочинни интервюта със заинтересованите страни*. На база на всичко това успяхме да очертаем основните рамки на развитието и потенциала за трансформацията на пространството в квартал на творческите индустрии