IME
„Моите данъци”: Научете колко и какви данъци плащате на държавата
05.04.2018
Данъчната тежест върху средностатистическия работещ българин възлиза на над 560 лв. на месец, което се равнява на 45% от разходите на работодателя му. Използвайки сайта „Моите данъци”, всеки човек може да изчисли своята лична данъчна тежест, както и своя личен ден на данъчна свобода.
По-евтини трансгранични плащания в евро – очакванията
Весела Кръстанова* / 05.04.2018
Комисията предложи на 28 март тази година изравняване на таксите за трансгранични плащания в евро с тези за вътрешни преводи в националната валута на всяка страна членка на съюза.
Мотивация и характеристика на политическите назначения*
ИПИ / 05.04.2018
Докато в Западна Европа водещо качество са професионалните качества на кандидатите, то в Източна и Южна Европа превес вземат политическата лоялност и личните връзки.
Икономическият популизъм и митническата политика на Тръмп
Адриан Николов / 05.04.2018
Митническата политика на Тръмп демонстрира преди всичко непознаване на икономическата теория и история. Ако може изобщо да се говори за печалби, те ще са предимно краткосрочни, и то чисто политически.
Безработицата през 2017: регионален преглед
Явор Алексиев / 05.04.2018
През 2017 г. трудовият пазар у нас продължи експанзията си, като обсъжданото през последните години подобрение е все по-ясно видимо и на регионално ниво.
Професионалното образование и реалностите в икономиката
Зорница Славова / 05.04.2018
През последните години усилено се заговори за нуждата от повишаването на качеството на професионалното образование. В същото време друг важен въпрос, този за количеството, а именно кой какво и колко учи, сякаш остава встрани от общественото внимание.
Кой пълни хазната
Калоян Стайков / 05.04.2018
Дебатът за „справедливи данъци” се фокусира върху данъчни ставки, понеже те са лесното, но изключително вредно решение. Този дебат размива по-важния въпрос, който е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци, осигуровки и държавни/общински такси да не намалява чувствително разполагаемия доход на домакинствата.
Подкрепи семинара “Europe & Liberty” в Банско 2018!
05.04.2018
Позволете ни да Ви поканим да подкрепите семинара „Europe & Liberty” – Лято’ 2018 с дарение в размер по свой избор за покриване единствено на разходите на студентите-участници в събитието. Семинарът „Europe & Liberty” е напълно безплатен за участниците.