IME
Стандартът на живот в столицата вече е над средноевропейския
Десислава Николова / 06.10.2017
Като цяло, през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години. В по-дългосрочен план догонването е видимо – през 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС, а 9 години по-късно той е с 9 пункта по-висок. Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на София (столица) – с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора – с 14 пункта до 52%, област София – с 10 до 49% и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода, до 39% и 38%, респективно. Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението.
Детските надбавки = мизерия за всички + 5 лв.
Явор Алексиев / 06.10.2017
Моментът е подходящ за преосмисляне на философията на социалното подпомагане, особено що се касае до характеристиките на най-голямата мярка – месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Ако в текущата ситуация пак просто „се вдигнат помощите”, без да се мисли за това, което се постига с политиките, ще се пропусне поредния шанс за по-ефективно социално подпомагане.
Новият модел на финансиране на училищата замразява проблемите на системата
Адриан Николов / 06.10.2017
В унисон със сериозната заявка за реформи, с която новото ръководство на министерството на образованието влезе в мандата си, министърът обяви плановете за изменение на системата на финансиране на училищно образование. Няма съмнение, че настоящото състояние е далеч от приемливо. Замислените промени обаче единствено ще задълбочат и циментират съществуващите проблеми, а могат и да създадат нови.