IME
Управленската програма – може пък този път да е различно
Калоян Стайков / 04.08.2017
През изминалата седмица, близо четири месеца след публикуване на коалиционните приоритети за управление до 2021 г., правителството публикува управленската си програма. Със своите 128 страници управленската програма изглежда значително по-внушителна от коалиционните приоритети, които се събраха на 21 страници, но дори и бърз прочит показва, че това е само илюзия.
Правосъдието като лъжовно предизборно обещание
Иван Брегов / 04.08.2017
При сравнение между управленската програма на правителството и предизборната програма на ГЕРБ се вижда, че двата документа следват една и съща структура, а в сферата на правосъдието - отчасти и съдържание. С една огромна разлика – орязани са същностните предизборни обещания.
Работа и гъстота на населението в България и ЕС
Явор Алексиев / 04.08.2017
България е страната в ЕС, в която се наблюдава най-голяма разлика в заетостта между гъсто населените и слабо населените места. В същото време сравнението със средните данни за ЕС в периода 2007-2016 г. показва, че с изключение на кратък период между 2011 и 2012 г. заетостта в гъсто населените места у нас е по-висока от средната за ЕС.
Дебатът около образованието прикрива истинските проблеми на системата
Адриан Николов / 04.08.2017
През последната седмица темата за образователната реформа отново надигна глава, при това с две интересни предложения – удължаването и преструктурирането на учебната година и вземането предвид на уседналостта на родителите при записването на деца в училищата. Въпреки че тези теми определено си заслужават обсъждането, те доста успешно преместват фокуса на дискусията от много по-тежките и дълбоки проблеми на системата на училищно образование.
Поглед към инвестиционни дестинации „Тракия“ и „Загоре“
Петър Ганев / 04.08.2017
В Стара Загора вече се работи по обособяването на Индустриална зона „Загоре“. Безспорно тази стъпка е провокирана от положителното развитие на Пловдив, което в не малка степен е резултат от позиционирането на Тракия икономическа зона като водеща инвестиционна дестинация у нас.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода август-октомври 2017 г.
04.08.2017
Търсим хора, които имат интереси в областта на икономическия анализ, подкрепят идеите за индивидуална свобода, свободен пазар, малка държава и притежават въображение и готовност за работа в екип.