"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Измамната бюджетна стабилност

Калоян Стайков / 07.08.2020
Обикновено, нищо не може да спре управляващите да харчат все повече и повече, но пандемията от коронавирус и последствията от нея се оказаха изключения. В разгара на кризата през април и май консолидираните разходи са почти замрaзени на нивата от същия период на предходната година, а едва през юни се наблюдава леко увеличение. Част от причината за това може да е чисто счетоводна – приходите през юни се увеличават, което позволява и ръст на разходите без това да влошава сериозно бюджетното салдо.

Делото за избор на председател на СГС – много въпроси и парадоксални отговори

Екатерина Баксанова и Иван Брегов / 07.08.2020
През 2018 г. се проведе ключов избор в съдебната власт – за председател на Софийския градски съд (СГС). Волята на съдиите да бъде избран номинираният с голямо мнозинство кандидат от същия съд Евгени Георгиев не бе зачетена. Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предпочете близкия до ДПС фаворит Алексей Трифонов, без да изложи отчетливи и разбираеми мотиви пред обществото. Миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) постанови, че изборът на Алексей Трифонов за председател на СГС е валиден, а ВАС не е компетентен да се произнася по основния спорен проблем в избора – български гражданин ли е Алексей Трифонов. Извън този въпрос обаче, делото повдигна още няколко, които ще разгледаме по-долу.

Как се отразяват по 50 лева върху пенсиите върху бедността?

Адриан Николов / 07.08.2020
Последните две седмици дойдоха с нова вълна от правителствени мерки, чиято декларирана цел е борба с икономическите и социалните последствия от кризата. Сред мерките е и увеличаването на пенсиите с по 50 лева за три месеца. Тъй като това повишаване очевидно е социална мярка и изглежда доста вероятно временният ръст да се окаже постоянен, струва си да проучим в повече детайли как то се отразява върху бедността и разпределението на доходите.

Карти: Брой явили се зрелостници по БЕЛ, математика и английски език

ИПИ / 07.08.2020
След като миналата седмица „265 истории за икономика“ представи резултатите от зрелостните изпити по общини, тази седмица представяме и броя явили се на изпитите по български език и литература, математика и английски език на лятната сесия през 2020 г.