"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 26.06.2020

Проектът за АЕЦ „Белене“ изглежда все повече като котката на Шрьодингер – хем е в обществен интерес, хем не е, хем се строи, хем не се строи, хем има лиценз и е получил одобрение от ЕК, хем не е. Последното не е изненада за никого, освен може би за управляващите, тъй като още в края на 2018 г. ЕК изразява същото виждане, а за последните две години нищо не се е променило.

Зрелостни изпити във време на коронавирус – без изненади

Адриан Николов / 26.06.2020
Пролетта на 2020 г. беше период на трансформация на повечето сфери на дейност и училищното образование не прави изключение. Въпреки извънредната обстановка обаче, зрелостниците се явиха на изпитите си след 12-ти клас, а във всички области постиженията им се подобряват значително спрямо предишната година.

Либерализирането на пазара на ток – хубава работа, ама…

Калоян Стайков / 26.06.2020
Либерализирането на пазара на електрическа енергия е толкова хубаво, че аха-аха да си помислим, че не е истина и започват проблемите. Така стана при предходното „отваряне“на пазара за потребителите на средно напрежение през 2013 г., организирането на борсова търговия и развитието на отделните ѝ сегменти след 2016 г., задължителната търговия по свободно договорени цени на борсата от началото на 2018 г. и редица други примери. Всичко това, естествено, повдига въпроса – това ли чака около 300 хил. небитови потребители (офиси, фризьорски салони, ресторанти и т.н.), които от 1 октомври 2020 г. трябва да започнат да купуват тока си по свободно договорени цени?

Карта: рейтинг на прозрачност на общините

ИПИ / 26.06.2020
Статията е част от поредицата на ИПИ по инициативата „265 истории за икономика” Ежегодно Програма Достъп до информация (ПДИ) обновява своята оценка на прозрачността на институциите, в това число на местната администрация. Oценките представяме тази седмица на „265 истории за икономика“.