"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 22.05.2020

Когато преди повече от два месеца написахме, че опиянението по силната държава по време на извънредното положение ще даде тласък на държавния капитализъм, едва ли някой е предполагал, че ще стигнем до ситуацията днес. Идеята за създаването на Държавна петролна компания, която да изгради мрежа от бензиностанции в страната, хвана всички неподготвени. Ясно е, че държавата е склонна да помпа мега структури – само преди дни бяха преведени 1 млрд. лв. на „Български ВиК холдинг“, но това поне е сфера, която и към момента е доминирана от публични компании. Завръщането на държавата в изцяло частен сектор е нов етап от държавния капитализъм, който вече не просто прахосва пари, а иска да хване юздите на икономиката.

Имаме ли „План Б“?

Лъчезар Богданов / 22.05.2020
Някак с лекота ежедневието започна да се запълва с обсъждане на летни почивки, цени на плажните чадъри, реколтата от череши и нареждане на публиката при концерти на открито. Върнаха се и традиционните скандали – от качеството на ремонтите в София до спасяването на закъсали футболни клубове. Накратко, усещането е за връщане към нормалност, вероятно насърчено и от няколко топли и слънчеви дни.

Приказката за еврочиновника победоносец и корупционния борец

Иван Брегов / 22.05.2020
Тази приказка свърши. Започна като наблюдение над българското правосъдие и борба с корупцията, и каквото се сетите още през 2006 г. с надеждата българските съд и прокуратура да станат безспорни гаранти за правата на българските граждани. Премина през верни констатации, конкретни, общи и променящи се препоръки, докато стигне до неубедителни похвали и политически обвързани заключения. Приказката, за това как с помощта на европейските институции ще променим средата у нас, се превърна в позорно тържество на управляващите и обслужващия ги персонал.

40 общини с по-малко от 100 души на един общински служител

Адриан Николов / 22.05.2020
След като миналата седмица разгледахме данните за баланса на заетостта в публичния и частния сектор, днес се спираме в повече подробности върху общинската администрация и нейната роля на регионалните пазари на труда. На много места общината е най-големият работодател, което поставя под съмнение рационалността на общинската карта в настоящия ѝ вид.