"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: ИПИ / 14.05.2020

В началото на годината обявихме, че Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май. Датата отчиташе 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи заложени в бюджета. За пръв път от години беше планиран и бюджет без дефицит, тоест официално не се предвиждаха дни за отработване за данъкоплатците. Днес, два дни след края на извънредното положение в страната, все пак отбелязваме Деня на данъчна свобода, макар и в много различна среда спрямо предходни години.

„Левски” е заложник на своите „благодетели”

Петър Ганев / 15.05.2020
За втори път в историята собственик на акциите на ПФК „Левски” иска да ги остави на охраната или портиера в държавна институция. През 2004 г. Майкъл Чорни, тогава притежател на акциите и вече с втора забрана да влиза в България, се обажда на Тодор Батков и му казва да предаде акциите на клуба на вътрешния министър Петканов – ако това е невъзможно, просто да ги остави на охраната. Батков отказва и става собственик на ПФК „Левски” на следващия ден. Тази седмица Васил Божков, който също не се очертава скоро да стъпи в България, реши да прехвърли акциите на премиера Бойко Борисов, а пощальонът Сашо Диков обмисляше дали да ги остави на охраната. Отново не се стигна дотам, но този път въпросът със собствеността остана висящ.

Необходима е здрава икономическа основа, върху която да се надгражда

Калоян Стайков / 15.05.2020
Въвеждане на диференцирани ставки на ДДС в България не е нова идея и неведнъж сме изразявали резерви относно постигане на поставените цели, а именно – намаляване на крайните цени, по-високо потребление и ръст в печалбите на компаниите. През изминалата седмица правителството предложи нов кръг дейности, за които да се прилага диференцирана ставка на ДДС от 9% – заведения за хранене и развлечения. Това създава поне три основни проблема. Първият е, че нито е ясно каква цел се преследва с тази мярка, нито дали има по-добър инструмент за постигането ѝ.

Рано е да мерим дълбочината на рецесията по данните за първото тримесечие

Лъчезар Богданов / 15.05.2020
Ако си припомним събитията от зимата, включително началото на пандемията в Китай, здравната криза в първоначално засегнатите европейски страни в края на февруари и последващите ограничителни мерки за придвижване, обществен и стопански живот в средата на март, данните за динамиката на БВП през първото тримесечие на 2020 г. не са изненадващи:

Нощният живот в София заслужава нови 122 часа

Петър Ганев / 15.05.2020
Нощният живот в София започна отново. Почти два месеца заведенията в столицата не приемаха клиенти, градският живот течеше предимно през деня и беше постоянно на ръба на нелегалното. Ако няма ленти на входа, дали може да се премине през Докторската градина? Трябва ли винаги да се гледасериозно и да се дава вид, че това не е безцелна разходка? А на тази пейка, като е на ръба на градинката около „Св. Седмочисленици”, дали може да се седне? Отварянето на бира в градска среда подсказва ли автоматично несериозно отношение към противоепидемичните мерки? Такива въпроси неизбежно си задаваха много столичани през последните седмици.

Карти: Наети и заплати в публичния сектор

ИПИ / 15.05.2020
Как са разпределени заетостта и заплатите в публичния сектор между общините в България? На този въпрос отговарят тазседмичните карти на „265 истории за икономика“.