"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Щабономика на сляпо

Петър Ганев / 24.04.2020
Попитали 100 души – Кое е най-важното по време на пандемия? Почти всички отговори били предугадени от НОЩ, но не и най-често срещаният – ПИК на НОИ. Безценният ПИК на НОИ дава безконтактен и противоепидемичен достъп до фонд „Безработица”. Обетованата земя за всеки работник, отнесен от социалното дистанциране. В тази безпрецедентна за съвременния свят криза ясно се видя, че българската държава може бързо да отнема права – за да не се заразяваме, но е безкрайно тромава в насрещните икономически мерки. Най-ефективната институция в икономически план се оказа бюрото по труда, а това не е добра новина.

Безработица в криза: характеристики, разпределение и особености

Адриан Николов / 24.04.2020
След като миналата седмица представихме първите данни за ръста на безработицата в хода на пандемичната криза и ограничителните мерки, а преди това оценихме риска за работните места в различните отрасли, в настоящата статия се спираме по-подробно на характеристиките на безработните, въз основа на данните на Агенция по заетостта към края на месец март.

Карти: Само в 13 общини има повече деца отколкото възрастни

ИПИ / 24.04.2020
ИПИ публикува две нови карти на „265 истории за икономика”, които показват демографското заместване на населението в различни възрастови групи за 2019 г. Едната карта отнася младите (0-14 г.) към възрастните (65+ г.), а другата - активното население (15-64 г.) към възрастните (65+ г.). Двете карти дават много ясна представа за демографската структура и застаряването на населението по общини в страната.

Жега между прокуратурата и КЕВР

Екатерина Баксанова и Калоян Стайков / 24.04.2020
Извънредното положение изцяло промени ежедневието на българина, което вече започва със сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб и приключва с вечерния. Към него се прибавят и извънредни включвания на представители на изпълнителната власт, включително в полунощ – като скрити сцени от филми, които се появяват в неговия край след списъка с участващите. Единствената друга институция, чиято активност може да се конкурира с тази на щаба е прокуратурата, която не дава брифинги, но пък непрестанно измисля какви ли не проблеми – от спекула с цените на храни, през спекула с цени на лекарства и консумативи, през обвинения за „изявления, будещи неоснователна тревога“ и куп други.

Невидимата ръка, кадифената ръкавица и железния юмрук

Лъчезар Богданов / 24.04.2020
Всяка икономическа криза, независимо дали финансова, пренесена от външни пазари или причинена от природно бедствие, е благоприятна почва за популизъм и облагодетелстване на специални интереси. Инструментите са различни, но обикновено се случва през палитра от нови регулации, ограничения, привилегии и субсидии за различни категории стопански играчи. Често първото се използва за прикриване на второто, макар и да трябва да признаем, че понякога е проява на глупост. България е точно месец в извънредно положение и вече сме свидетели на разнообразни стари и нови идеи в този спектър. Инициативата идва от всички страни – от различни бизнес групи, маскирани като организации и асоциации, през малкия коалиционен партньор, та дори и от опозицията.