"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 06.03.2020

Изминалата седмица беляза дългоочаквана развръзка за доставките на природен газ за България, след като „Булгаргаз“ и „Газпром“ постигат съгласие за променя на начина на изчисляване на цената за внос на руски природен газ. Това е резултат антимонополното дело срещу руската компания, започнало през 2011 г., и последвалите ангажименти за предоговаряне на ценообразуване и повишаване на конкуренцията на газовите пазари на трите балтийски републики, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Разбира се, други фактори, като предстоящото завършване на междусистемна газова връзка Гърция–България (част от европейските проект от общ интерес) и навлизането на конкурентен втечнен природен газ на пазара също оказват благоприятно влияние върху цените на природния газ.

България в механизма на обменните курсове и в банковия съюз: сравнение с какво?

Георги Ганев * / 06.03.2020
Когато за пръв път в началото на тази година се оказа, че България осезаемо се приближава до членство в Европейския валутен механизъм (ЕВМ) и в Банковия съюз, започнаха да се изказват или настоятелно повтарят вече казани аргументи против подобно развитие. Повечето от тях посочват сериозни структурни и текущи слабости на еврозоната и как доближаването и евентуалното влизане на България в нея може да крие сериозни опасности. Немалко от тези аргументи са напълно уместни и разумни и в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани. Въпросът е дали те са достатъчни като основание държавата България да предприеме една или друга стратегия.

Прокуратурата – новата ПР служба на властта *

Иван Брегов / 06.03.2020
Приватизацията е болното място на българския преход - хронично заболяване, чиито симптоми се използват за прикриване на настоящи и бъдещи обществени болежки и недъзи. Като че ли за последните 30 години бързо и лесно забравихме мутренските групировки, а техните лидери трайно и видимо превзеха не само икономиката, но и политиката. Фалитът на банките и черните икономически зими на 90-те години също не тежат на паметта на нашето общество. Но приватизацията винаги се откроява.

Данните за икономическия растеж: между закъснелите разяснения и здравия разум

Лъчезар Богданов / 06.03.2020
Националният статистически институт оповести предварителни данни за БВП, според които икономическият растеж за четвъртото тримесечие на 2019 г. е 3,1%, а за цялата 2019 година – 3,4%. Публикуваните експресни данни в средата на февруари показваха ръст за тримесечието от 3,5% и за годината от 3,5% - така корекцията доведе до малко по-скромна стойност на нарастването на БВП.

Чуждите капитали оформят регионалната карта

Петър Ганев / 06.03.2020
Развитието на българската икономика в последните 20-30 години е в голяма степен зависимо от притока на чуждестранни капитали. Разбивката на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) по общини дава интересен поглед към регионалното развитие и в голяма степен обяснява натрупаните различия в страната. В случая, не гледаме просто текущите потоци на чуждестранните инвестиции, а всички преки чуждестранни инвестиции с натрупване – общо 24,9 млрд. евро[1], към края на 2018 г. Важно е тези данни да се гледат както общо, където столицата тежко доминира, така и претеглени спрямо населението, което позволява да се видят интересни регионални особености.