"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 24.01.2020

Предложението на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, чрез отнемане на техните лицензи и предоставянето на държавен монопол за лотарийни игри на „Български спортен тотализатор”, бива представяно като мярка срещу хазарта, но по своето същество то не е насочено срещу търкането на билетчета по принцип. Никъде в законопроекта или мотивите не се посочва, че търкането на държавни билетчета е проблем. Всички проблеми, свързани с хазарта, биват използвани като аргумент срещу частните лотарии, но по същество – в полза на държавната компания.

Без промяна и агресивна стратегия за развитие Летище София ще дава още от същото

Лъчезар Богданов / 24.01.2020
Докато в центъра на общественото внимание е кризата с безводието в Перник и, в по-общ план, управлението на ВиК инфраструктурата, във Върховния административен съд тече обжалване на решението за избор на концесионер на Летище София. Независимо от изхода на делото, отново трябва да припомним защо летището има нужда от динамично и иновативно управление, както и от значителни нови инвестиции. Тенденциите на европейския авиационен пазар, както и данните за динамиката на трафика на Летище София дават достатъчно основания за това.

Опраскахме 14-15 реформи, някои позабравихме

Иван Брегов / 24.01.2020
Широката съдебна „реформаторска“ коалиция, начело с ГЕРП и ДПС, се задъхва да реформира правосъдието. Помощ оказват и парламентарната група, зовяща се патриотична. По-рядко, но винаги, когато се налага БСП и Воля също помагат. Цяла есен се занимавахме с небивалиците за статуса на главния прокурор, предложени от правосъдния министър Данаил Кирилов и критично отхвърлени от Венецианската комисия.

Конкурс за стажанти-сътрудници в ИПИ с фокус върху социалната политика

ИПИ / 10.01.2020
Институтът за пазарна обявява конкурс за стажанти-сътрудници, които имат интерес в сферата на социалната политика. Стажантите ще се включат активно в проект на ИПИ „Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги”

ВиК Перник – симптом на хроничен проблем

Калоян Стайков / 24.01.2020
Едни от най-травмиращите думи са от задача за 7-ми клас – „басейн се пълни от две тръби и се изпразва от трета…“. Това, което не се казва в задачата е, че водата може и да не стигне за пълненето на басейна по ред причини – суха година, загуби по неподдържаните тръби, кражби и др. Разбира се, тези рискове са разписани подробно в редица национални стратегии и нормативни документи и въпреки това пак се стига до ситуации, като тази с ВиК Перник, в следствие на което правителството решава да създаде ВиК холдинг, който да обедини всички ВиК оператори, в чиито капитал държавата има участие. Това не само че няма да реши проблема, но и най-вероятно ще го влоши.

Командироване на магистрати. Начини на (зло)употреба – Част I

Екатерина Баксанова / 24.01.2020
Овладяването на отделни органи на съдебната власт е най-видно за обществото, когато се извършва чрез инсталиране на безкритични и лоялни към властта магистрати на ключови позиции. Понякога обаче това е резултат от постъпателно, методично и едва доловимо преформатиране на кадровия ресурс на определени съдилища и прокуратури чрез използването на легитимни инструменти за постигането на нелегитимни цели. Един от тези инструменти е командироването.

Покана: Регионални профили: показатели за развитие 2019

ИПИ / 23.01.2020
За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представя единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. „Регионалните профили” на ИПИ стъпват на 62 индикатора, които позволяват да се представи реалната картина в 28-те области в страната и да се задълбочи разговорът за регионалното развитие и предизвикателствата пред местните власти.

Конкурс за стажанти в ИПИ за периода 10 февруари – 10 май 2020 г.

ИПИ / 10.01.2020
Кандидатите трябва да изпратят есе на актуална икономическа тема, по техен избор. Обемът на есетата трябва да бъде между 500 и 800 думи. Есетата, заедно с автобиография на български език, изпращайте до 24 януари 2020 г. на адрес nikolov@ime.bg, на вниманието на Адриан Николов