"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Северна България е заложник на новата тол система

Петър Ганев / 17.01.2020
Преди 9 месеца, когато беше публикуван първият вариант на тарифа за новата тол система, коментирахме в детайли какви са очакваните приходи за държавата, какво ще подлежи на преговори и защо правителството ще бъде принудено да направи отстъпки – виж „Тол системата – нужна стъпка, но да внимаваме с тарифата”. Днес вече има постигната договорка за тарифата (виж тук), която потвърди очакванията ни за редуциране на таксите, но в същото време поставя и два важни въпроси – ще има ли достатъчно приходи и дали няма още тази година да се заговори за нова актуализация на тарифата?

София – все по-бурно икономическо развитие, но задържано от трудовия пазар

Адриан Николов / 17.01.2020
София продължава да е основният икономически двигател на България, но столичният пазар на труда вече започва да се задъхва, а разрастването му е все по-трудно. Това личи ясно от Икономическия и инвестиционен профил на София, съставен от ИПИ за Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Поредната паметна бележка или как се „заключва“ съдебна реформа

Екатерина Баксанова / 17.01.2020
„Заключете! Моля Ви, г-жо Керелска, заключете! В противен случай, ще Ви изгоня от залата!“ С тези думи, иначе умерената и спокойна, Анна Александрова (ПП ГЕРБ) откровено се нахвърли върху Олга Керелска (Висш съдебен съвет – ВСС) по време на заседанието на парламентарната правна комисия за обсъждане на закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗИД на ЗСВ), внесен от Министерски съвет нa 20.09.2019 г.

Несъстоятелността на АЕЦ „Белене“

ИПИ / 17.01.2020
ИПИ публикува писмо на десет известни експерти – бивши ръководители в енергетиката, икономисти и преподаватели във ВУЗ, до президента Румен Радев с копие до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева и главния прокурор Иван Гешев, с което предупреждават за рисковете от строителство на АЕЦ "Белене". Публикуваме писмото без редакции, а заглавието е на ИПИ.