"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: ИПИ / 10.01.2020

През 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

МРЗ пак расте, а механизъм на хоризонта няма

Адриан Николов / 10.01.2020
По традиция, новата година идва с нова, по-висока минимална работна заплата – този път 610 лева. Това от своя страна отново възбуди дебата за нейното определяне, а темата влезе и в обсъжданията на синдикатите и работодателите. За пореден път обаче отсъства най-простото и най-добро решение – утвърждаването на автоматичен и обективен механизъм за определеното на минималното заплащане и елиминирането на ролята както на „социалния диалог“, така и на правителството в този процес.

Отново по пътя на добрите намерения

Иван Брегов / 10.01.2020
Ето че коледните и новогодишните празници отминаха, но поздравителните адреси със сладки и откъснати от реалността неизпълними благопожелания продължават. И този път адресати на високи очаквания са министри от кабинета Борисов – ангажираните с правосъдието и съдебната реформа Данаил Кирилов и Екатерина Захариева. В съвместно комюнике посолството на САЩ и Министерството на правосъдието ни уведомиха: