"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 29.11.2019

По-високите данъци няма как да са добра новина за данъкоплатците, но на много места бяха очаквани. Без фискална децентрализация и с калпава данъчна основа за имотите, всички общини имат стимул да бутат данъка върху сделките нагоре – това е единственият данък, при който общините масово отиват на максималната ставка. Ефектът от по-високия данък върху сделките в София ще е около 20 млн. лв. допълнителен приход. В случая, поне е добра идеята половината от събраните средства да се харчат от районните кметове – така ще има известно съревнование кой и как се справя с публичния ресурс.

Неговата концепция

Екатерина Баксанова, Иван Брегов / 29.11.2019
Концепцията на кандидата за председател на КПКОНПИ и настоящ главен прокурор се заявява като „практически ориентирани и реално изпълними мерки, като съзнателно в нея отсъства теоретизиране на проблемите на корупцията и на общата методология за предотвратяването ѝ“. След цялостния прочит това уводно изречение ни казва – начело на КПКОНПИ ще укрепвам институционално самата комисия, друго не чакайте от мен.

Регулатори срещу иноватори

Лъчезар Богданов / 29.11.2019
Политическият избор е прост: или държавата тръгва да война за пълно прилагане на действащата регулация и поддържания от нея бизнес модел, или приема реалността на новите технологични решения и станалите възможни благодарение на тях нови бизнес модели. Гражданите чрез своите представители трябва да заявят дали приемат, че има GPS и Google Maps, или предпочитат да впрегнат ресурси в защита на меренето на размера на гумите и касовите бележки.

Представяне на „Черната книга на правителственото разхищение: 2019“

ИПИ / 29.11.2019
През тази седмица Фондация за свободата „Фридрих Науман“ представи за пета поредна година „Черна книга на правителственото разхищение“. Тя съдържа 15 случая на недобросъвестно харчене на пари на данъкоплатците, разказани от разследващи журналисти.Тук публикуваме предговора на Лъчезар Богданов с обобщение на успехите и провалите на българските правителства.