"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: ИПИ / 04.10.2019

Неактивността сред младите които нито са заети, нито се обучават (NEETs) рядко е следствие на единичен фактор, а е по-скоро резултат от различни персонални и социално-икономически особености. Това е особено видимо в България – страна, в която пазарът на труда и образователните институции изпитват трудности да предоставят възможности за интеграция на голяма част от младите, въпреки рекордно ниската безработица и рекордно високите нива на заетост.

Нещо добро се задава? *

04.10.2019
Най-накрая добри новини от Висшия съдебен съвет (ВСС), доколкото в нажежената обстановка от последните седмици съветът може да работи ефективно! На заседанието си на 2-ри октомври 2019 г. съдийската колегия на ВСС обсъжда отново съдебната карта и дава малко по-ясни (макар и недостатъчно конкретни) насоки за нейната оптимизация.

Статистическият ефект от Брекзит

*Константин Туманов / 04.10.2019
Въпреки намерението на британския министър-председател Борис Джонсън страната му да напусне Европейския съюз на 31 октомври, дори и без сделка, решението на Върховния съд на Великобритания от 24 септември значително намалява шансовете за подобно развитие. Съдът постановява, че суспендирането на парламента в продължение на месец преди датата на излизане на Великобритания от съюза е незаконно, което означава, че парламентът ще възобнови работата си и е много вероятно да блокира възможността за Брекзит без сделка.

Защо намалява бюджетният излишък

Калоян Стайков / 04.10.2019
Все по-ясно изглежда, че планираните консолидирани приходи са подценени, както писахме при приемането на бюджета за 2019 г. Прогнозата на управляващите почива върху увеличение на бюджетните постъпление през 2019 г. с около 11,9%. Само за първите осем месеца това увеличение е в размер на около 3,3 млрд. лв. или 12,8%. Ако темпа на развитие на икономиката се запази до края на годината, може да се очаква преизпълнение на прогнозата от около 900 млн. лв., което ще се дължи в основна степен на данъчните и осигурителните приходи.

Илюзията за временно отстраняване на главния прокурор

Иван Брегов / 04.10.2019
През есента предстоят редица интересни неща в правосъдието. Първата група събития са свързани с избори – на главен прокурор, главен съдебен инспектор и редови инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). На този етап не може да се очаква много от тях – и процедурите, и особено хората, които следва да ги прилагат, са доказали, че нямат желание за положителен подбор. Последиците от тези избори ще са негативни, но обозрими в рамките на започващ и приключващ мандат.

85 граждански организации протестират срещу партийния натиск

ИПИ / 03.10.2019
85 граждански организации изразяват позиция по повод внесеното на 30 септември 2019 г. искане на политическа партия ВМРО до главния прокурор за прекратяване на дейността на правозащитната организация Български хелзинкски комитет.