"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Иван Брегов / 09.08.2019

В началото на седмицата все още неназначеният единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев заговори за това как прокуратурата трябва да се отвори към българските граждани. Повод за това твърдение на Гешев е разкриването на доказателства от досъдебното производство по изтичането на лични данни на 5 млн. български граждани от базата данни на НАП.

Не, работещите бедни не са 800 хиляди души

Адриан Николов / 09.08.2019
Когато липсва разбиране на определения, методика и особености на основни понятия, дебатите за социалната политика се пълнят с полуистини и откровени изкривявания. Пресен пример от тази седмица е обиколилото медиите твърдение, че работещите бедни в страната са 800 хиляди души. Целта на настоящия текст е да напомни реалните измерения на този феномен и да го поставят в контекста на останалите данни за бедността и неравенството.

МТСП има още работа в социалната сфера

Явор Алексиев / 09.08.2019
Промените в социалното подпомагане през последните няколко години, повечето от които нееднократно сме описвали като плахи стъпки в правилната посока, вече дават някои положителни резултати. Докладът за дейността на Агенцията за социално подпомагане (АСП) обаче подсказва, че борбата за повече ефективност и прозрачност е далеч от свършила.

Драмата между САЩ и Китай – епизод пореден

Павел Ковачев* / 09.08.2019
Търговският диспут между САЩ и Китай продължава да води до несигурност не само в отношенията между двата икономически гиганти, но и в глобалните пазари, които реагират остро на всяка ескалация на конфликта. На този етап е трудно да говорим за неговото разрешаване, тъй като американският президент Доналд Тръмп продължава да набляга на протекционистки политики, a Китай ясно заявява, че няма да отстъпи.

Стипендиите, които никой не иска

Соня Цветкова * / 09.08.2019
Прилагането на подобен подход в държавните институции обаче изглежда има съмнителен ефект. Размерът на стипендията не изглежда достатъчен, за да подтикне перспективни студенти да се включат в програмата, а и задължението да останат в съответната държавна структура за минимум три години допълнително би ги демотивирало. Както се вижда от таблиците по-горе, голяма част от специалистите, които се търсят, са от професионални направления, за които има глад и в частния сектор, а там перспективите за развитие са сравнително по-добри.

Летен семинар "Europe & Liberty", Банско 2019

ИПИ / 09.08.2019
В периода 28 юли – 3 август 2019 г. в Банско се проведе 9-о издание на летния семинар "Europe & Liberty", организиран от Института за пазарна икономика (ИПИ) и Института за икономически изследвания – Европа (IES – Europe). За поредна година в разгара на лятото отделихме една седмица да дискутираме идеите на класическия либерализъм, покривайки широк спектър от теми – от философия и етика до икономическата теория и съвременните предизвикателства пред стопанската политика.