"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Адриан Николов / 15.02.2019

По стара българска традиция малко преди изборите управляващите променят Избирателния кодекс така, че да максимизират резултатите си. Този път широката коалиция от всички парламентарно представени партии, с изключение на социалистите, постави под ножа преференциалното гласуване и възможността за пренареждане на партийните листи, а с него – и единственият мажоритарен аспект на настоящата избирателна система. Последните, скоростно внесени и гласувани изменения в електоралното законодателство включваха и поредния епизод (с лек обрат, при това) на сагата около електронното и машинното гласуване.

Дотук с експанзията на трудовия пазар

Явор Алексиев / 15.02.2019
Публикуваните през тази седмица данни на НСИ за състоянието на пазара на труда през последното тримесечие на 2018 г. потвърждават прогнозите за достигнат таван в развитието му. Спадът на броя на заетите на годишна база (вече за трето поредно тримесечие) е по-бавен от този на населението, което води до нов рекорд в коефициента на заетост – 67,7% при 15-64 годишните.

Забавянето на европейската икономика се усеща и у нас

Десислава Николова / 15.02.2019
Най-новите данни за брутния вътрешен продукт – експресната оценка за 4-тото тримесечие на 2018 г. – показват, че забавянето на европейската икономика вече се усеща и от българската икономика през втората половина на годината. Ръстът на икономиката според сезонно и календарно коригираните данни е бил 3,1% на годишна база през последното тримесечие или еднакъв с този от третото тримесечие. Спрямо първите две тримесечие, когато икономиката нарасна съответно с 3,5 и 3,4%, темпът на реален растеж видимо губи мощност, макар засега низходящата корекция да е относително слаба.

Съдебната управляваща коалиция (опозиция) срещу съдебната независимост

Иван Брегов / 15.02.2019
Последиците от осуетената съдебна реформа са видни за пореден път. При създадената законова уредба е важно членовете на ВСС да бъдат държани отговорни, за да не се скриват зад колективната безотговорност на органа. Така, при потенциалното им завръщане в системата колегите им ще знаят какви защитници на съдебната независимост са били, а обществото ще може да следи дали и как политиката замърсява правосъдието и да реагира...