"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 08.02.2019

През последните дни станахме свидетели на най-различни новини за финансови драми на местно ниво. Общински болници пред колапс, граждани със запорирани сметки заради дългове на общината, спиране на автобусния транспорт до областния център и какво ли още не. Човек би останал с впечатлението, че публичният сектор в България е в тотален крах. Всичко това обаче идва на фона на три поредни години на огромен бюджетен излишък, харчен щедро в края на годината, както и на абсолютно рекордни бюджетни приходи, планирани за настоящата 2019 г. Откъде идва тази немотия на местно ниво?

Клиничните пътеки не са добър избор за механизъм на финансиране на болничната помощ

Петя Георгиева / 08.02.2019
Разходите за болнична помощ все още са с най-голям дял в здравеопазването у нас съгласно бюджетите и отчетите на НЗОК – към болниците се насочват 46% от разходите на касата или малко над 2 млрд. лв. от бюджета ѝ за 2019 г. Сериозният размер и постоянният ръст на разходите, както и поредният скандал в здравната система, този пък около клинична пътека № 56, отново насочват вниманието ни към механизма на финансиране на болничната помощ у нас, а именно - клиничните пътеки.

Смяната на касовите апарати – хаос, рискове и недомислени мерки

Адриан Николов / 08.02.2019
В политиката истинското отношение на дадено управление си личи колкото по големите политики, така и по малките неща. На теория настоящото управление би следвало да е част от десния политически спектър, като нееднократно се е обявявало на думи като подкрепящо бизнеса. Редица решения обаче сочат тъкмо обратното - видимо недомислената поредна промяна на касовите апарати и софтуера към тях е поредното такова.

Шест карти за малките общини в България

Явор Алексиев / 08.02.2019
С приближаването на следващото преброяване на населението през 2021 г. въпросът за промяна на броя на общините ще става все по-актуален. Шестте карти по-долу показват някои от основните (но далеч не всички) причини за необходимостта от консолидация на местните административни единици в някои части на страната.