"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 05.10.2018

В контекста на излишъка можем да обърнем и основните идеи на управляващите: 1) вместо да се вдига максималният осигурителен доход, просто да се премахнат всички минимални прагове – нали се подготвя механизъм за определянето на минималната заплата, за какво още са нужни праговете?; 2) вместо здравната реформа да върви с вдигане на вноски, може да се раздели вноската към здравната каса и съответно да се премахне монополът на НЗОК – нали това беше идеята още когато бе вдигната вноската от 6 на 8 процента? Ето само два примера как може да се мисли в различна посока.

Опит за добра правна новина

Иван Брегов / 05.10.2018
От 2016 г. насам въпросите за назначаването и повишаването на съдиите намериха нова регламентация с промени в Закона за съдебната власт. Само за 2 г. се реорганизира цялостно работата на Комисията по атестиране и конкурси и новите процедури започват да дават резултат. За това съдим от втория годишен доклад на Комисията по атестиране и конкурсите, публикуван преди дни. Това е и една от малкото сфери от настоящия етап на дългогодишната съдебната реформа, който не беше бламиран при изменението на Закона за съдебната власт.

Новото райониране на страната рискува да ощети Югозападна България

Десислава Николова / 05.10.2018
Преди дни на портала за обществени консултации беше публикуван проект на промени в Закона за регионалното развитие, които касаят най-вече предстоящото ново райониране на страната. Новото райониране се налага по обективни причини – единият от 6-те сегашни района, а именно Северозападна България, не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница. Много е вероятно в данните за 2018 г. и другият бързо обезлюдяващ се район, Северният централен, също да се окаже сполетян от същата съдба