"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Кампанията срещу плоския данък всъщност е за рязко покачване на преките данъци

Петър Ганев / 21.09.2018
Кампанийното говорене срещу плоския данък всъщност прикрива идея за чувствително покачване на преките данъци и ролята на държавата. Последното едва ли ще се хареса на данъкоплатците.

Топлофикационна задачка-закачка

Калоян Стайков / 21.09.2018
От пусто в празно – така накратко може да се опише управлението на държавните компании в България, а последното доказателство за това е покупката от „Българския енергиен холдинг” (БЕХ) на задължения в размер на 106 млн. лв. на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”.

Как се харчи извънредно

Зорница Славова / 21.09.2018
Проблемите с „ръчното управление” на публичните финанси, за които говори Сметната палата, съвсем не са нови, но доброто изпълнение на приходите от 2016 г. насам всъщност даде възможност за увеличаване на техния размах и мащаб.

Профил на посетителя на „квАРТал Фестивал 2018”

Петър Ганев / 21.09.2018
През тази година ИПИ, заедно с „Алфа Рисърч” и с подкрепата на Програма „Европа” на Столична община, се нае да извърши икономическа оценка на квартала, която да очертае перспективите през творческото развитие на района.

Новата инфлационна действителност

Десислава Николова / 21.09.2018
Противодействието на ефектите от пазарни промени в цените върху доходите на най-бедните може да се постигне единствено и само през инструментите на социалната политика. Всичко друго е популизъм и неразбиране на икономическите процеси.

МРЗ механизмът излиза на светло

Явор Алексиев / 21.09.2018
След дълъг период на почти нулева прозрачност, работодатели, синдикати и правителство най-накрая повдигнаха завесата на преговорите за механизъм за определяне на минималната работна заплата. В дългосрочен план, ако механизмът сработи добре, обвързването на производителността с минималното ниво на заплащане ще помогне за стабилността на трудовия пазар, особено в периоди на криза.

Голямото въздържание

Иван Брегов / 21.09.2018
Докато правителството заема безпринципни позиции по принципни въпроси относно казуса с нарушаването на европейските ценности от страна на Унгария, необходимата позиция по засягащата и България тема за върховенството на правото се реши не в Министерския съвет, а на 200 метра от него.