"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Явор Алексиев / 31.08.2018

Въпреки общата обещаваща посока, фокусът при новия Закон за хората с увреждания няма как да не попадне върху негативите. Много от евентуалните ползи от приемането му засега са заложник на очаквания правилник, ясната методология за социална оценка и на доброто желание и капацитет на администрацията да играе по новите правила.

Годишният доклад на Съдебния съвет и календарът на многогодишното безвремие

Иван Брегов / 31.08.2018
Да следиш работата на Висшия съдебен съвет е процес, който те въвлича в обичайно повтарящи се действия. Превръщаш се в нещо като общ работник на поточна линия за производство на некачествена продукция и наблюдател на безпринципни и нелепи решения. На всеки 5 години идва новата партида и работата се завърта. Сред лицата от ВСС винаги има няколко човешки изключения, недостатъчни за да променят общия облик.

Къде отидоха студентите?

Адриан Николов / 31.08.2018
Стана традиция всяка година повечето университети да обявяват допълнителни вълни на прием на студенти и въпреки това да не успяват да запълнят обявените си места в редица специалности. По необясними причини това обаче ежегодно се разглежда като изненада, въпреки че причините за големия брой места за малък брой студенти отдавна са едни и същи. Най-честo с такива кампании се отличава Софийският университет, който преди седмица отново се зае да търси студенти за редица от специалностите си, дори и за престижната и търсена „Право“. Тук ще разгледаме няколко основни причини, които обясняват продължителната разлика между търсенето и предлагането на висше образование, и ще обърнем внимание на няколко възможни решения на този проблем.

Рисковете пред Италия: фискални срещу реденоминационни

Асен Начков* / 31.08.2018
Заключението от изследването на CEPS е, че увеличените спредове на ДЦК на Италия от май/юни сигнализират, че политическото заиграване с идеята за напускане на еврозоната ще има висока цена, дори новото правителство да успее да овладее публичните финанси на страната. Предстои да се види дали „духът“ на анти-европейски и политически изказвания и планове на новото правителство за Италекзит може да бъде върнат обратно в бутилката. Това е и една от причините пазарите да не реагират сериозно на изказвания на италианския финансов министър за компенсиране на нови публични разходи с допълнителни приходи, а оттам – овладяване на публичните финанси. Задържането на рисковите спредове по италианските ДЦК показва, че пазарите очакват нещо различно.